Bildkablar
Den här guiden beskriver olika typer av bildkablar
Det finns olika standardkabeltyper för överföring av videosignaler. Nedan kommer vi att förklara mer i detalj om de olika typerna och vilken kvalitet de erbjuder.
Om du är osäker på kabelkoncepten kan du även använda vår "Kabelguide" för att hitta rätt kablar.
Kompositkabel
Composite är en enda kabel som skickar videosignalen analogt. Den sammansatta utgången finns på många DVD-spelare. Även om Composite är en av de mest utbredda signalformerna, och nästan all utrustning har stöd för Composite-kabeln, är det den sämsta lösningen för att bearbeta bildsignaler. Både S-Video, Scart, Component, HDMI, DVI, Mini displayport och Displayport ger bättre kontrast, skärpa och fler färgnyanser. Komposit överför endast bilden inget ljud.
Se våra kompositkablar och komposittillbehör här.
S-videokabel
S-Video är en enda kabel som skickar den analoga videosignalen uppdelad i luminans och krominans. Denna uppdelning ger något bättre kontrast och skärpa än Composite. S-videoutgången finns på de flesta DVD-spelare. S-Video överför endast bilden inget ljud.
Se våra S-videokablar och S-videotillbehör här.
Scart-kabel
Scart-kabeln är den kabel som många av oss känner till. Scartkabeln skickar den bästa videosignalen i RGB-analog, denna signal kännetecknas av en färgstark och skarp bild.
Scart-kabeln är en europeisk standard, som kan överföra både vanlig kompositvideo och antingen RGB eller S-Video med stereoljud. Scartkabeln har även funktionen att kunna styra mellan format som 4:3 och 16:9. Dessutom kan Scart-kabeln automatiskt växla till rätt videokanal på TV:n så fort play trycks in på fjärrkontrollen.
Se våra Scart-kablar och Scart-tillbehör här.
HDMI-kabel
HDMI är den senaste standarden för videosignalöverföring. En HDMI-kabel gör det möjligt att överföra både bilden i full HD-format och ljudet i digitalt surroundljud 100% digitalt mellan till exempel en DVD-spelare och en TV.
HDMI-standarden används idag i många typer av multimediaenheter, till exempel DVD- och Blu-ray-spelare, spelkonsoler, digitala satellitmottagare, platta skärmar och projektorer. Förutom att överföra bilder i full HD-upplösning kan HDMI även överföra ljud i suveräna ljudformat. HDMI-standarden är till exempel förberedd för att överföra 8-kanaligt digitalt ljud i de nya DTS HD- och Dolby True HD-formaten. HDMI är även bakåtkompatibelt med DVI-standarden, vilket innebär att du kan ansluta en HDMI-kabel med utrustning som använder DVI.
Med en HDMI-kabel slipper du kvalitetsförsämrad konvertering av signalen till analog, och tillbaka till digital igen, det syns lätt på resultatet. En HDMI-kabel ger fler detaljer, färre fel i bilden och en helt överlägsen återgivning av färger och kontraster. Det gör att en HDMI-kabel i skrivande stund är den absolut bästa lösningen, och ger en betydligt bättre bildkvalitet än både scart och Component. Läs en mer djupgående beskrivning av HDMI-standarden här.
Se våra HDMI-kablar och HDMI-tillbehör här.
DVI-kabel
En DVI-kabel gör det möjligt att överföra signalen 100% digitalt. Med en 100% digital överföring slipper du kvalitetsförsämrad omvandling av signalen till analog, och tillbaka till digital igen, detta syns lätt på resultatet. En DVI-kabel kommer att ge fler detaljer, färre fel i bilden och en helt överlägsen återgivning av färger och kontraster.
DVI-standarden kan inte överföra ljud, om det finns behov av detta måste en separat ljudkabel dras. DVI-standarden är också relativt känslig för brus. Det gör att problem kan uppstå med höga upplösningar och längre kabeldragningar. För kabeldragningar över 5 meter krävs därför extra bra kabeltyper. DVI överför endast bilden inget ljud. Läs en mer djupgående beskrivning av DVI-standarden här.
Se våra DVI-kablar och DVI-tillbehör här.
Displayportkabel
DisplayPort-kabelstandarden utvecklades av VESA för att koppla till exempel en PC och en bildskärm. DisplayPort-kablarna är en avancerad anslutning för video och ljud, och är en ny konkurrent till DVI- och HDMI-standarden. DisplayPort-kabelstandarden ger samma suveräna digitala kvalitet som de andra digitala standarderna på marknaden. DisplayPort-kontakten är väldigt lik HDMI-kontakten utan att vara densamma. En DisplayPort-kabel stödjer både HDCP och DPCP, så standarden kan därför med fördel användas för HDTV. Läs mer om Displayport-standarden här.
Se våra Displayport-kablar och Displayport-tillbehör här.
Kabel för minidisplayport
Mini DisplayPort-kabelstandarden, liksom DisplayPort, utvecklades av VESA för att koppla till exempel en PC och en bildskärm. Mini Displayport-versionen har dock betydligt mindre kontakter än de traditionella Displayport-kontakterna och har därför en fördel där utrymmet kan vara ett problem, t.ex. på bärbara datorer. Mini Displayport-standarden används speciellt på Apple-produkter, där många av deras nya bildskärmar och bärbara datorer använder standarden. Mini Displayport är direkt kompatibel med Displayport och kan, om kabeln stödjer det, överföra både bild- och ljudsignaler.
Se våra Mini Displayport-kablar och Mini Displayport-tillbehör här.
VGA-kabel
En VGA-kabel har varit standardanslutningen mellan en dator och datorskärm under de senaste 10 åren.
Kontakten har 15 stift och kallas även D-kontakt på grund av sin form. Signalkvaliteten på en VGA-kabel motsvarar kvaliteten på en scartkabel. Det betyder att signalen sänds i RGB-analog, vilket kännetecknas av en färgstark och skarp bild. VGA överför endast bilden inget ljud.
Se våra VGA-kablar och VGA-tillbehör här.
Analoga bildkablar i allmänhet
Din utrustning kommer aldrig att kunna erbjuda ett bättre resultat än vad kablarna tillåter. I detta sammanhang kan man använda uttrycket att en kedja aldrig är starkare än den svagaste länken. Detta gäller även din utrustning. Om du använder de kablar som tillverkarna har bifogat i förpackningen kommer du i de flesta fall inte att få den glädje av din utrustning som du förtjänar. Kablarna som ingår är oftast av den billigaste och sämsta typen. Vi rekommenderar därför att du lämnar dessa kablar i förpackningen, och istället funderar på vilken typ av kabel din utrustning förtjänar.
Köper du en bra kabel från ett erkänt märke kommer du att kunna få otroligt mycket kvalitet på både ljud och bild. Skillnaden kan vara så stor att om du kopplar en kabel av bra kvalitet till en billig DVD-spelare så kommer denna DVD-spelare att kunna ge en bättre bild än en dyrare modell med en standardkabel ansluten. I detta sammanhang skulle du kunna uppgradera din utrustning med en synlig förbättring, för väldigt lite pengar.
Digitala bildkablar i allmänhet
Eftersom en digital bildkabel överför signalen digitalt bör alla typer av digitala bildkablar kunna hantera samma upplösning, och i slutändan kunna överföra ljud och bild i samma kvalitet, det råder ingen tvekan om detta. Men i detta sammanhang finns det några nedfallsgrupper som du måste vara medveten om.
Många digitala bildkablar är inte tillverkade i tillräckligt bra kvalitet så att de klarar alla typer av signaler utan att digitalt brus uppstår. Digitalt brus kan upplevas som röda, vita eller svarta prickar på bilden eller i vissa fall en helt svart skärm. För att undvika digitalt brus finns det i allmänhet två saker att vara medveten om. Dessa två saker är hur hög upplösning du vill köra med, och hur långt den digitala bildkabeln måste vara.
Anledningen till att det är just dessa två faktorer som är avgörande förklaras kort nedan. När du vill köra med en hög upplösning som 1080p kommer mängden data som den digitala bildkabeln måste hantera att öka. Ju längre signalen har på sig att transportera denna mängd data, desto större är risken för signalförlust och störningar. I dessa fall ställs därför extra höga krav på den digitala bildkabelns struktur och kvalitet.
För att hjälpa våra kunder på vägen har vi därför i våra produktbeskrivningar av våra digitala bildkablar beskrivit vilka upplösningar de olika kablarna klarar av i respektive längd. Dessa data är baserade på tillverkarens godkännande, våra egna tester och feedback från våra kunder.
Hur mycket måste du offra på kablar
Det är klart att det måste finnas en korrelation mellan vad din utrustning har kostat och vad du använder på dina kablar. Det vore trots allt inte lämpligt att lägga samma summa på kablar som du har lagt på din utrustning. En bra tumregel är att du kan spendera cirka 15 - 20% av det totala värdet på din utrustning på kablar. Här kommer kvaliteten på din utrustning att motsvara kablarnas, och att du får mest kvalitet för pengarna.