Displayportkabel

Vad är en DisplayPort-kabel?

DisplayPort är en anslutningsteknik som är universellt användbar och standardiserad av VESA (Video Electronics Standards Association). Det är ett digitalt gränssnitt för att överföra video- och ljudsignaler.

DisplayPort connector

Vad använder du en DisplayPort-kabel till?

Till skillnad från HDMI, som främst används för TV- och multimediaenheter som videoprojektorer, spelkonsoler och DVD-spelare, används DisplayPort främst inom IT-teknik, med PC-system och PC-skärmar.

Varför du ska använda en DisplayPort-kabel?

DisplayPort erbjuder mer avancerade funktioner än något annat digitalt gränssnitt. Tekniken har utvecklats för att ersätta äldre standarder som DVI och VGA. DisplayPort öppnar nya möjligheter inom datorer, digitala displayer och underhållningsinriktad hemelektronik. DisplayPort kallas för framtidens standard, som finns tillgänglig redan idag.

Vad är skillnaden mellan de olika DisplayPort-kablarna?

Sedan starten av standarden har DisplayPort-standarden anpassats och utvecklats. Det finns därför flera DisplayPort-versioner på marknaden idag.

Version 1.0: För första gången i maj 2006 publiceras standardens specifikation av VESA.

Version 1.1: I april 2007 utvecklades den första versionen. DP 1.1 tillåter dataöverföring med två olika datahastigheter (HBR och RBR: High Bit Rate och Reduced Bit Rate). Den maximala överföringshastigheten med alla ledare och med en kabel på upp till 2 meter är 8,64 Gb/s. Den är kraftfull nog för HDTV och större skärmar. Versionen stöder HDCP 1.3 (High-bandwidth Digital Content Protection) samt DPCP (DisplayPort Content Protection). I denna version lanseras även Dual-Mode DisplayPort (förkortat: DP++).

Version 1.2: DP 1.2 publiceras i december 2009. En viktig förbättring är en ökad dataöverföringshastighet på upp till 17,28 Gb/s när alla ledare är i bruk. För första gången stöds 4K Ultra HD-upplösning och MST (Multi Stream Transport). MST tillåter flera videoströmmar oberoende av varandra, samt möjligheten att koppla ihop flera monitorer genom "daisy chaining", via bara en enda DisplayPort-kontakt.

Version 1.3: I denna version, som godkändes i september 2014, är datahastigheten pr tittar igen. Nu kan upp till 25,92 Gb/s överföras. På samma sätt är det möjligt att använda flera 4K Ultra HD / 3840 x 2160 pixlar eller WQXGA-skärmar via MST. Tack vare integrationen av "4:2:0 chroma subsampling" är stödet för de kommande UHD-skärmarna (8K / 7680 x 4320 pixlar) möjligt. Dual-mode (DP++), som ursprungligen implementerades 2007, modifieras för att passa HDMI- och DVI-adaptrar med 4K Ultra HD-upplösning (HDMI 2.0) och HDCP 2.2 kopieringsskydd.

Version 1.4: I mars 2016 introduceras den senaste versionen som faktiskt inte ger en ökad dataöverföringshastighet utan istället ger en del vidareutvecklade funktioner. Display Stream Compression 1.2 (DSC) ger en trippel komprimeringshastighet som sägs vara "visuellt förlustfri". Detta innebär att en genomsnittlig tittare, under typiska förhållanden, inte kommer att märka någon skillnad mellan en komprimerad och en okomprimerad bild eller video.

DSC gör det möjligt att hantera 8K / 7680 x 4320 pixlar och HDR samt 4K / 3840 x 2160 pixlar och HDR. Två ytterligare förbättringar i DP 1.4 är felkorrigering framåt som minskar överföringsfel och utvidgningen av ljudkanalerna till 32.

Version 2.0: I juni 2019 kommer nya DisplayPort 2.0 att presenteras, vilket återigen utvecklar standarden för både upplösning och uppdateringsfrekvens. Jämfört med DisplayPort 1.4 har den nya standarden nästan tre gånger så mycket bandbredd som den tidigare versionen. Det är en ökning från 32,40 till 80,00 Gbit/s. Utöver detta har nya DisplayPort 2.0 också en total datahastighet på 77,37 Gbit/s.

Detta ger helt nya möjligheter för skärmupplösning, uppdateringsfrekvens, HDR-stöd vid högre upplösningar och inställningar med flera skärmar anslutna. DisplayPort 2.0 stöder skärmupplösningar på upp till 16K (för en enda skärm) med HDR vid 60Hz, om DSC används. Samma metod tillåter även två skärmar med 8K och HDR vid 120 Hz och tre skärmar med 10K med HDR vid 60 Hz. I alla fall kan upplösningen minskas för att uppnå en högre uppdateringsfrekvens.

Maximal upplösning:

15360 × 8640 / 60 Hz (med DSC)

Och

7680 × 4320 / 120 Hz (med DSC)

Och

10240 × 4320 / 60 Hz (med DSC)

DisplayPort and resolution chart

Mini DisplayPort

Mini DisplayPort är en mindre version av DisplayPort-kontakten och är elektroniskt 100 % kompatibel med DisplayPort. Mini DisplayPort lanserades av Apple i oktober 2008. Mini DisplayPort är för närvarande endast tillgänglig på äldre Mac-datorer.

DisplayPort och USB Type-C

Fler mobila enheter som smartphones, bärbara datorer eller surfplattor förses med USB Type-C- kontakten. DisplayPort är inget USB-protokoll och DisplayPort-tekniken utvecklades också för helt andra ändamål än USB Type-C-tekniken. Men under utvecklingen av USB-C-gränssnittet lades stor vikt vid att standarden skulle kunna överföra DisplayPort-signaler. Därför implementerades en så kallad "DisplayPort Alternate mode"-funktion.

"DisplayPort Alternate mode" är standardiserat av VESA. Enheter med USB-C-kontakter som stöder DisplayPort Alternate-läge kan därför hantera DisplayPort-signaler. Du behöver bara använda en adapter som går från USB-C till DisplayPort-kontakt.