HDMI Kabelguide

Vad är en HDMI-kabel?

HDMI är den senaste standarden för överföring av video- och ljudsignaler. En HDMI-kabel gör det möjligt att överföra både bilden i full HD-format och ljudet i digitalt surroundljud 100% digitalt mellan t.ex. en DVD-spelare och en TV. Nedan ser du en helt klassisk HDMI-kabel på bilden.

HDMI-kabel

Vad använder du en HDMI-kabel till?

En HDMI-kabel används idag i många typer av multimediaenheter. T.ex. DVD- och bluray-spelare, spelkonsoler, digitala satellitmottagare, platta skärmar och projektorer. Förutom att överföra bilder i full HD-upplösning kan HDMI även överföra ljud i suveräna ljudformat. HDMI-standarden är t.ex. redo att sända 8-kanaligt digitalt ljud i de nya DTS HD- och Dolby True HD-formaten. HDMI är även bakåtkompatibelt med DVI-standarden, vilket innebär att du kan ansluta en HDMI-kabel med utrustning som använder DVI.

Varför du ska använda en HDMI-kabel

Med en HDMI-kabel slipper du kvalitetsförsämrad omvandling av signalen till analog och tillbaka till digital igen – det syns lätt på resultatet. En HDMI-kabel ger fler detaljer, färre fel i bilden och en helt överlägsen återgivning av färger och kontraster. Det betyder att i skrivande stund är en HDMI-kabel den absolut bästa lösningen och ger en betydligt bättre bildkvalitet än både scart och komponent. Det är skäl nog varför du alltid bör föredra att använda en HDMI-kabel för bildöverföring.

Vad är skillnaden mellan de olika HDMI-kablarna?

Eftersom en HDMI-kabel överför bild- och ljudsignalen digitalt bör alla typer av HDMI-kablar klara av samma upplösning, och i slutändan kunna överföra ljud och bild i samma kvalitet – det råder ingen tvekan om detta. Det finns dock i detta sammanhang några fallgropar som du måste vara medveten om.

Många HDMI-kablar är inte tillverkade i en tillräckligt bra kvalitet för att de klarar alla typer av signaler utan att digitalt brus uppstår. Digitalt brus kan upplevas som röda, vita eller svarta prickar på bilden eller i vissa fall en helt svart skärm.

För att undvika digitalt brus finns det i allmänhet två saker att vara medveten om. Dessa två saker är hur hög upplösning du vill köra med, och hur lång HDMI-kabeln måste vara.

Anledningen till att det är just dessa två faktorer som är avgörande förklaras kort nedan:

När du vill köra med hög upplösning som t.ex 4K - 4096 × 2160p, mängden data som HDMI-kabeln måste hantera kommer att ökas. Ju längre signalen har på sig att transportera denna mängd data, desto större är risken för signalförlust och störningar. I dessa fall ställs därför extra höga krav på HDMI-kabelns konstruktion och kvalitet.

För att hjälpa våra kunder på vägen har vi därför i våra produktbeskrivningar av våra HDMI-kablar beskrivit vilka upplösningar de olika HDMI-kablarna klarar av i respektive längd. Dessa data baseras på tillverkarens godkännande, våra egna tester och feedback från våra kunder och kan förhoppningsvis hjälpa dig på vägen till vilken kabel du ska välja.

Vilken HDMI-kabel ska du välja?

Förutom den faktiska kvaliteten på HDMI-kabeln finns det några andra saker du bör tänka på när du väljer en HDMI-kabel. Som tidigare nämnt finns HDMI-kablarna i olika längder från 0,5 meter och upp till 40 meter. Vilken längd du behöver beror förstås på hur långt kabeln behöver dras. Och kom ihåg i detta sammanhang att längden kan bidra till att sänka kvaliteten - så välj bara den längd på HDMI-kabel som behövs.

 

HDM

Dessutom finns det även HDMI-kablar som är extra tunna och HDMI-kablar som är vinklade. De tunna kablarna passar extra bra för dig som har begränsat utrymme där kabeln ska dras - t.ex. i en kabelränna med många andra kablar. En vinklad HDMI-kabel är lämplig om utrymmet dit HDMI-kabeln måste gå är snävt.

Sist men inte minst så finns HDMI-kablar givetvis i flera olika färger – bland annat svart, vit, grå, blå mm, så du kan få en kabel i precis den färg och nyans du vill ha, och som passar in i din inredning.

Du hittar vårt utbud av HDMI-kablar och HDMI-tillbehör här.

HDMI-kontakttyper

Förutom färg, tjocklek och längd finns det 3 olika typer av kontakter inom HDMI-kablar. Dessa kallas standarder. De olika standarder som för närvarande finns beskrivs nedan:

HDMI A-standard

HDMI A-standarden är den vanliga HDMI-kontakten som används i praktiskt taget all elektronisk utrustning idag.

Mini HDMI C-standarden

Mini HDMI C-standarden är en miniversion av HDMI A-kontakten. Mini HDMI C-versionen används i många nyare HD-videokameror.

Micro HDMI D-standarden

Micro HDMI D-standarden är en mikroversion av HDMI A-kontakten. Micro HDMI D-versionen används i många nyare kameror.

HDMI-versioner

HDMI-standarden, som med allt annat, har anpassats och utvecklats sedan standardens tillkomst. Det finns därför flera HDMI-versioner på marknaden idag. Utvecklingen har dock hittills bara varit fokuserad på mjukvarudelen, det vill säga den fysiska delen av HDMI-kabeln har inte förändrats särskilt mycket.

Ändringar som gjorts gör att du med de senaste versionerna av HDMI-kablarna får nya och bättre möjligheter till digital ljud- och bildöverföring.

Nedan kan du lära dig mer om vad de olika HDMI-kabelversionerna erbjuder och vilka förändringar som har gjorts över tiden.

Version 1.0

(9 december 2002) HDMI 1.0 hanterade en maximal TMDS-bandbredd på 4,95 Gbit/sek. Den stödde upp till 3,96 Gbit/sek videobandbredd (1080p/60 Hz eller UXGA) och 8-kanals LPCM/192 kHz/24-bitars ljud.

Version 1.1

(20 maj 2004) HDMI 1.1 har lagt till stöd för DVD Audio.

Version 1.2

(8 augusti 2005) HDMI 1.2 lade till stöd för One Bit Audio som används på Super Audio CD-skivor för upp till 8 kanaler. En mindre HDMI-kontakt lades också till med beteckningen: Typ A. Denna kontakt är avsedd för användning från PC-källor.

Version 1.2a

(14 december 2005) Consumer Electronic Control har lagts till. CEC-funktionen används för att skicka styrsignaler på t.ex. för att styra enheter som är anslutna till varandra via HDMI. Det innebär att du t.ex. styr din Blu Ray-spelare via fjärrkontrollen till din TV.

Version 1.3

(22 juni 2006) HDMI 1.3 ökad enkellänksbandbredd upp till 340 MHz (10,2 Gbit/s). Tillagt stöd för Deep Color med 30-bitars, 36-bitars och 48-bitars automatisk ljudsynkronisering (Audio video sync). Dessutom tillkom även en mikro HDMI-kontakt med beteckningen: Typ C. Denna kontakt är avsedd för användning från bärbara enheter.

Version 1.4

(28 maj 2009) Med HDMI 1.4, om din utrustning stöder HDMI 1.4-standarden, får du möjlighet att:

  • 4K - 4096 × 2160p upplösning i 30 Hz video.
  • Ethernet-kanal. (Nätverkskabelkanal).
  • 3D-stöd.
  • Audio Return Channel. (Ger möjlighet att skicka tillbaka digitalt ljud via den befintliga HDMI 1.4-kabeln).
  • Dataöverföring: 10,2 Gbit/s.

HDMI 1.4 är bakåtkompatibel med alla tidigare HDMI-versioner, så det kommer t.ex. Det är inga problem att använda en HDMI 1.4-kabel i en HDMI 1.0/1.3-certifierad port.

Version 2.0

(4 september 2013) Med HDMI 2.0, om din utrustning stöder HDMI 2.0-standarden, får du möjlighet att:

  • Ultra HD - 4K - 4096 × 2160p upplösning i 50/60 Hz video.
  • HDCP 2.2.
  • HDR (High Dynamic Range).
  • YCBCR 4:4:4, YCBCR 4:2:2, YCBCR 4:2:00 stöd.
  • 32 ljudkanaler.
  • 1536 kHz ljudstöd.
  • 4 ljudsignaler samtidigt.
  • Stöd för dubbla skärmar (2 bilder samtidigt).
  • Stöd för 21:9-format.
  • Dataöverföring: 18 Gbit/s.

HDMI 2.0 är bakåtkompatibel med alla tidigare HDMI-versioner, så det kommer t.ex. Det borde inte vara några problem att använda en HDMI 2.0-kabel i en HDMI 1.0/1.4-certifierad port. HDMI 2.0 stöder även alla funktioner/tillval som tidigare standarder har erbjudit.

Se vårt urval av HDMI 2.0-kablar här.

Version 2.1

(november 2017) Med HDMI 2.1 får du - om din utrustning stöder HDMI 2.1-standarden - möjligheten att:

  • 8K - 7680 x 4320 upplösning i 120 Hz video.
  • eARC (enhanced Audio Return Channel).
  • Dynamisk HDR.
  • HFR (hög bildfrekvens)
  • DSC (Display Stream Compression)

HDMI 2.1 är bakåtkompatibel med alla tidigare HDMI-versioner, så det kommer t.ex. Det borde inte vara några problem att använda en HDMI 2.1-kabel i en HDMI 1.4/2.0-certifierad port. HDMI 2.1 stöder även alla funktioner/tillval som tidigare standarder har erbjudit.

Se vårt urval av HDMI 2.1-kablar här.

HDMI-kablar i elektrikerrör

När du köper en HDMI-kabel måste du vara medveten om att HDMI-kabeln fortfarande bara finns i formgjutna versioner. Det betyder att det inte finns någon möjlighet att ta isär dem och löda ihop dem igen. Anledningen till detta är att kontakterna och stiftanslutningarna är så små att de inte kan lödas för hand, utan endast kan maskinlödas och monteras. I vissa fall kan detta ställa till problem när man drar in HDMI-kablar i elektrikerrör, då kontakten är för stor för att gå igenom de normala storlekarna av t.ex. 15/18 mm

Den bästa lösningen för detta är att du alltid ska dra minst 40 mm elektrikerrör i en husinstallation för AV-installationer. Har du redan fått 15/18 elektrikerrör nedlagda i ditt hus så finns det just nu bara en riktig lösning som kan lösa problemet. Lösningen är att dra signalen via en HDMI Cat5e-förlängare. Läs mer om produkttypen här om det är något du vill börja med.

Hur ser en HDMI-kabel ut?

En HDMI-kabel är en kabel som vanligtvis är mellan 0,5 och 40 meter lång. På varje sida av kabeln sitter en hankontakt, som måste gå in i en separat ingång (honkontakt).

Se nedan en bild på en HDMI-han- och honkontakt:

hdmi

Här hittar du Danmarks största utbud av HDMI-kablar

Vi hoppas att du har lärt dig mer om vad som är rätt HDMI-kabel för dig. På AV-Cables.dk har vi HDMI-kablar i alla prisklasser. HDMI-kablarna finns från de billiga standardmodellerna upp till de dyrare High End-modellerna.

Det betyder att du, oavsett vilken HDMI-kabel du letar efter, hittar den i vårt stora utbud av HDMI-kablar och HDMI-utrustning. På så sätt kan du alltid vara säker på att hitta den bästa HDMI-kabeln för dina behov – och till och med till de bästa priserna på marknaden. Utöver vår billiga och snabba frakt har vi prisgaranti på hela utbudet.

Är du fortfarande osäker på vilken HDMI-kabel som är rätt för dig? Tveka inte att ringa eller skriva till oss. Då hjälper vi dig på vägen.