Hörlurar för barn

Guide för att välja hörlurar för barn

Om du har lyssnat i flera timmar på ljudet av Gooey Pig eller Brandman Sams äventyr som brölar ut från ditt barns iPad, kanske du vill ge guldklimpen ditt gamla headset på så att bruset inte fyller hela vardagsrummet. Men genom att göra detta utsätter du ditt barn för ett antal risker som lätt kan undvikas om du istället köper ett par hörlurar speciellt gjorda för barn . Till skillnad från vanliga hörlurar, som vanligtvis kan skruvas upp till en volym som kan orsaka permanenta hörselskador på ditt barn, kommer de flesta barnhörlurar med en volymbegränsare. Dessutom är barnhörlurar designade så att de passar ett barns huvud och känns bekväma, precis som de i de flesta fall är lite mer robusta och tål lekens höga vågor. Barnhörlurar finns dock i en rad olika modeller, varför det finns vissa bra överväganden du kan göra innan du beställer. Här är en guide till hur du väljer rätt hörlurar för ditt barn.

In-ear eller on-ear?

En av de saker du måste tänka på när du ska köpa hörlurar till ditt barn är om de ska vara in-ear eller on-ear. In-ear är små "proppar" som sitter inne i hörselgången, medan on-ear är större och sitter på utsidan av huvudet och omger öronen. Fördelen med in-ear hörlurar är att de är lätta att ta med sig på språng, då de inte tar mycket plats och enkelt kan stoppas i fickan. Pluggarna skyddar dock inte ljudet från utsidan lika bra som on-ear-hörlurarna, vilket är anledningen till att barn vanligtvis höjer volymen. En tumregel är att undvika in-ear hörlurar tills ditt barn är runt 6 år. Det finns även smarta on-ear-hörlurar med brusreducerande teknik som aktivt håller ljudet från omgivningen ute, varför volymen kan hållas låg. Dessa är t.ex. perfekt för kollektivtrafik och andra platser med mycket bakgrundsljud.

Volymbegränsning

En av de viktigaste egenskaperna hos moderna barnhörlurar är volymbegränsning. Barn tänker sällan på hur högt de dyker upp, om de t.ex. tittar på något spännande eller så är det mycket bakgrundsljud. Vanliga headset kan typiskt vridas upp till ca. 100dB – en volym som kan vara skadlig för barns hörsel efter bara några minuters lyssnande. Därför är många barnhörlurar begränsade till runt 85dB, vilket är WHO:s rekommenderade maxvolym i hörlurar för barn och unga. Flera barnhörlurar kommer idag med olika lyssningsfunktioner som gör att föräldrar kan justera hur högt volymen kan höjas. På ditt barns iPad eller smartphone går det också ofta att ställa in maxvolymen för den enskilda appen.

Välj en design som passar ditt barns huvud

Genom att köpa en uppsättning hörlurar speciellt designade för barn säkerställer du också en bekväm lyssningsupplevelse för ditt barn. Både bågar och öronkuddar är mindre än på vanliga headset, så det sitter bra och ger en skön känsla på huvudet. Om du letar efter on-ear hörlurar kan du se upp om de kommer med ett justerbart pannband så att de kan anpassas till ditt barns huvudform. Samtidigt är barnhörlurar ofta lättare än vanliga, så att onödig vikt inte läggs på barnets huvud. Dessutom är de vanligtvis mer robusta och flexibla, så de tål att tappas, lekas med, sitta på etc. Du kan också fundera på vad ditt barn ska använda hörlurarna till. Spelar han eller hon t.ex. ofta dator online med vänner kan det vara en idé att köpa barnhörlurar med inbyggd mikrofon. Och om hörlurarna ska användas till t.ex. träning kan det vara smart att ha knappar på sidan så att den lätt kan vridas ner eller upp.

Bluetooth eller kabel?

Det är också en bra idé att fundera på om ditt barns nya hörlurar ska vara trådbundna eller Bluetooth. Ett trådbundet headset kräver ingen laddning och är lätt att ansluta till enheter med en jackplugg. Å andra sidan ger ett Bluetooth-headset barn full rörlighet så att de kan leka, dansa, springa och hoppa fritt utan sladdar som kan ramla ut eller gå sönder. Det kan dock vara irriterande om hörlurarna tar slut på ström mitt i ditt barns favoritprogram. Omvänt kommer många Bluetooth-headset idag med en otroligt lång batteritid, så de behöver bara laddas sällan. Det finns även barnhörlurar som kan användas via både kabel och Bluetooth, så ditt barn är helt säker på att inte missa någonting. Samtidigt har modeller från t.ex. BuddyPhones möjlighet att lyssna på flera personer samtidigt.

En smart design går alltid in rent

Eftersom hörlurarna är ett synligt plagg som ditt barn måste gå runt med är det också bra att hitta ett set barnhörlurar i snygg eller rolig design som ditt barn vill visa upp för resten av världen. Lyckligtvis finns barntelefoner i en mängd olika utföranden , så du kommer säkerligen att hitta en som passar ditt barns preferenser och intressen. För mindre barn kan man t.ex. överväg ett par hörlurar med motiv av barnets favoritkaraktärer från filmer eller tv eller ett par roliga hörlurar - t.ex. med avtagbara öron eller horn. För äldre barn är det kanske viktigare att hörlurarna matchar deras kläder och stil, därför kan det vara en idé att köpa några barnhörlurar i en mer anonym design.

Gör arrangemang för användning av hörlurar

Slutligen är det en riktigt bra idé att göra överenskommelser med ditt barn om hur länge han eller hon får använda hörlurarna åt gången. Även om hörlurarna inte kan skruvas upp lika högt som vanliga, kan många timmars direkt ljud i örat också vara skadligt för barns hörsel. Sätt därför tydliga regler för lyssningstid, och kontrollera gärna att ditt barn inte har skruvat upp volymen för mycket för länge åt gången. En tumregel är att om ditt barn inte kan höra vad du säger till dem när du står några meter bort, är det dags att tacka nej. Dessutom är det viktigt att ha ett samtal med sitt barn om att inte använda hörlurarna i trafiken.