Guide för väggfäste

väggfäste

Så här ska din TV hänga

Innan du väljer att hänga din TV på väggen finns det några saker du bör tänka på. Här har vi skapat en guide till dig med goda råd för att väggmontera din TV.

Hur stor är din TV?

Storleken på din TV har mycket att säga i förhållande till valet av väggfäste. En stor TV väger mer, så du måste se till att ditt väggfäste kan stödja TV:n. Annars riskerar du att skada både TV:n och din vägg. Välj gärna ett väggfäste som tål mer än din TV väger. Dessutom måste skruvhålen i din TV matcha hålen i väggfästet. Se därför till att VESA-måtten på din TV och väggfäste är kompatibla.

VESA

Vad betyder VESA-mätningar?

Kort sagt är VESA en serie standarder som definierar avståndet mellan monteringshålen på baksidan av skärmen och vilken typ av skruv som ska användas för fästet. När du väljer väggfäste måste du först mäta avståndet mellan hålen på baksidan av din TV (i millimeter) så att du är säker på att det passar hålen i väggfästet.

Ju större TV du har, desto större är avståndet mellan skruvhålen. T.ex. passar VESA 100x100 för mindre skärmar och 400x400 och uppåt passar större skärmar. Idag kan de större väggfästena justeras till flera VESA-mått, så du behöver inte vara exakt på millimetern om du har en stor skärm.

Läs mer om VESA-standarden här.

Vilket väggfäste ska du välja?

Sammantaget finns det: fasta och flexibla. Det är helt upp till dig och dina preferenser vilken typ du ska välja. Sammantaget finns det: fasta och flexibla. Det är helt upp till dig och dina preferenser vilken typ du ska välja.

Beslag

Fasta väggfästen passar in i väggen och är därför idealiska för mindre rum där du sitter mitt emot din TV. Väljer du denna typ av väggfäste måste du reservera dig för hur mycket utrymme kablarna bakom TV:n kräver.

Flexibla väggfästen gör att du kan rotera och luta din TV. Funktionerna är praktiska i större rum, som t.ex kök allrum, där du kan vända TV:n från köket till matplatsen, eller i sovrummet, så att du kan ligga och titta på din favoritserie. Ju fler fogar i väggfästet, desto mer flexibilitet.

Om du vill veta mer om VESA och väggfästen, läs även vår Guide till väggfästen .

Hur högt ska min TV hänga?

En bra tumregel är att placera TV:n på en höjd som ger en bekväm nackställning. Det enklaste sättet att hitta rätt höjd är att göra dig bekväm i soffan (eller där du kommer att titta på tv) och därifrån se till att mitten av skärmen är i din ögonhöjd.

Dessutom är det en smaksak hur du vill hänga din TV. Du måste självklart bestämma avståndet mellan dig och TV:n. Ju längre bort din TV är, desto svårare blir det att läsa undertexter och se de små detaljerna. Å andra sidan kan det också vara ett problem att sitta för nära en stor skärm.

Vilket är det perfekta avståndet till min TV

För att uppnå ett optimalt visningsavstånd, mät diagonalstorleken på din TV-skärm och multiplicera den med 2,5 för FULL HD och 1,5 för Ultra HD. Detta talar om avståndet i cm som ska vara mellan dig och din TV. (Beräkningsmodell: Vogels.com)

Distans

Här visar vi dig ett exempel:

  1. Du har en 63” FULL HD-TV
  2. 63" TV mäter 160 cm i diagonal storlek
  3. 160 x 2,5 = 400 cm
  4. Din TV bör vara på ett avstånd av 4 meter från din soffa

Vad mer bör jag vara medveten om?

När du har koll på din vikt, VESA-mått, ditt föredragna väggfäste och rätt höjd måste du ta reda på vilken typ av vägg du har. Är det betong eller gips? Det är en avgörande skillnad på hur du ska sköta monteringen av ditt väggfäste, baserat på vilken typ av vägg du har. Undersök därför monteringsrekommendationerna på de olika väggtyperna innan du börjar hänga upp väggfästet.

Tänk på att även köpa kabelbrickor så att du kan förvara tv-kablarna undan.

Har du frågor? Kontakta då vår kundtjänst .