Installera nätverksanslutningar

Saknar du en nätverkskabel av en viss längd, eller har nätverkskontakten på din kabel gått sönder? Då kan du enkelt och snabbt installera eller reparera den själv genom att följa vår guide.

Du kommer behöva:

Avlägsna först nätverkskabeln. Det gör du genom att placera din wire stripper på kabeln, ca. 4 cm från slutet. Du vrider den runt kabeln tills du skär igenom och kan ta bort isoleringen. Nu syns de fyra tvinnade ledarna samt plastkärnan. Du skär av plastkärnan vid roten av isoleringen.

Därefter måste du tvinna isär de fyra tvinnade ledarna så att du har åtta separata ledare. De måste skäras till samma längd som bredden på din nätverkskontakt. När ledarna är åtskilda, räta ut dem så att de är så raka som möjligt. Det är viktigt att ledarna är exakt lika långa så att du kan koppla dem till nätverkskontakten.

Ta nu nätverkskontakten och vrid klämman nedåt mot bordet, och sätt försiktigt in de 8 ledarna. Du kan se i tabellen nedan i vilken ordning ledarna kan placeras i. Du kan välja vilken standard du vill använda. Det viktigaste är att du väljer samma standard i båda ändarna av nätverkskabeln. Ledarna måste sättas in helt så att det inte finns överskottsutrymme i änden av nätverkskontakten. Du måste också se till att själva kabeln når helt in i uttaget.

T568A standard

Pin 1 Vit/grön
Pin 2 Grön
Pin 3 Vit/orange
Stift 4 Blå
Stift 5 Vit blå
Stift 6 Orange
Stift 7 Vit/brun
Stift 8 Brun

T568B standard

Pin 1 Vit/orange
Pin 2 Orange
Pin 3 Vit/grön
Stift 4 Blå
Stift 5 Vit blå
Stift 6 Grön
Stift 7 Vit/brun
Stift 8 Brun

När nätverkskabeln och nätverkskontakten är ordentligt monterade trycker du in kontakten i ditt pressverktyg och klämmer ihop den. Du upprepar ovanstående i andra änden av kabeln, och sedan har du satt ihop din nätverkskabel.

Om du vill vara säker på att du har monterat din nätverkskabel korrekt kan du använda en kabeltestare .

Se även vår "verktygsfria" nätverkskontakt , som gör det ännu enklare och snabbare att montera din nätverkskabel.

Om du inte är säker på vilken nätverkskabel du ska välja, läs även vår Nätverkskabelguide eller kontakta vår kundtjänst .