Ljudkablar

Den här guiden beskriver olika typer av de mest populära ljudkablarna.

Om du är osäker på kabelkoncepten kan du även använda vår " Kabelguide " för att hitta rätt kablar.


Optisk digital kabel.
En optisk fiberoptisk kabel kan användas för att ansluta digital ljudutrustning. Detta kan till exempel vara digital ljudöverföring från en DVD-spelare, HD-spelare eller Digital Dish till en surroundmottagare. Den optiska digitala standarden överför ljudet digitalt till en D/A-omvandlare. ID/A-omvandlaren omvandlar den digitala signalen till en analog signal, som sedan förstärks. En optisk digitalkabel överför ljudet via ljusblixtar. Fördelen med denna typ av digital överföring är att signalen inte störs av brus som kommer utifrån, och ramslingor uppstår inte. Om du måste ha långa kabeldragningar får du det bästa resultatet med en optisk digitalkabel.

SPDIF är en förkortning för digital ljudöverföring, som ofta används i kombination med både koaxialkablar och optiska kablar. Förkortningen står för "Sony Philips Digital Interface". SPDIF står inte för en specifik typ av digital signalöverföring utan helt enkelt att det är en digital anslutning som normalt används som digitala ljudanslutningar i en dator.

Bild av en optisk digital han- och honkontakt.


Se våra optiska digitala kablar och optiska digitala tillbehör här.


Koaxial digital kabel.
En koaxial digitalkabel kan till exempel användas för att ansluta din DVD-spelare, HD-spelare eller Digital Parabola till en surroundmottagare. En koaxial digitalkabel skickar signalen via elektriska impulser, fördelen med denna form av digital överföring består i ett renare, naturligare och mjukare ljud. Standarden är dock mer känslig för externt brus, och ger därför bara det bästa resultatet med kortare kabeldragningar.

SPDIF är en förkortning för digital ljudöverföring, som ofta används i kombination med både koaxialkablar och optiska kablar. Förkortningen står för "Sony Philips Digital Interface". SPDIF står inte för en specifik typ av digital signalöverföring utan helt enkelt att det är en digital anslutning som normalt används som digitala ljudanslutningar i en dator.

Bild av en koaxial han- och honkontakt.


Se våra Coaxial Digital-kablar och Coaxial Digital-tillbehör här.


Phono stereokabel.
Phonokablarna används för överföring av analogt ljud. Dessa kablar används vanligtvis mellan en CD, bandspelare, skivspelare till en förstärkare. Många Hi-Fi-entusiaster lutar sig fortfarande åt att använda phono-kablar för att överföra rent stereoljud från till exempel sin CD-spelare till sin förstärkare. Både kvaliteten på kontakten och kabeln spelar stor roll för ljudkvaliteten. Av denna anledning har vi ett stort utbud av stereokablar, från de billiga till de dyra. Det finns många åsikter om hur bra stereokablar ska vara, och ljudupplevelsen förändras också i takt med ljudkabelns konstruktion – så sammantaget är det en fråga om smak och komfort.

Bild av en Phono stereo han- och honkontakt.

Se våra Phono stereokablar och Phono tillbehör här.


Microjack 2,5 mm stereokabel.
Microjack 2,5 mm är en ny standard som ofta används för mycket små enheter där den vanliga Minijack 3,5 mm-kontakten är för stor. Microjack 2,5 mm-kontakten sitter t.ex. ofta på små mobiltelefoner.

Bild på en Microjack hane och honkontakt.


Se våra Microjack 2,5 mm stereokablar och Microjack 2,5 tillbehör här.


Minijack 3,5 mm stereokabel.
Minijack 3,5 mm-kablarna används ofta för att koppla ett PC-ljudkort eller en MP3-spelare till en förstärkare eller liknande. Förutom Minijack 3,5 mm-kontakten finns det 2 andra kablar i "Jack"-familjen. Dessa kallas Jack 6,3 mm och Microjack 2,5 mm. Dessa standarder beskrivs nedan. Minijack 3,5 mm används nästan alltid för att överföra ljud till och från alla typer av MP3-spelare, (inklusive iPhones, iPods och iPads), hörlurar, stationära och bärbara datorer.

Bild på en Minijack han- och honkontakt.


Se våra Minijack stereokablar Minijack tillbehör här.


Jack 6,3 mm stereokabel.
Jack 6,3 mm är en något större plugg än Minijack 3,5 mm. Jack 6,3 mm används ofta för att koppla ihop musikinstrument som t.ex gitarrer och keyboards till en förstärkare.

Bild av en Jack stereo han- och honkontakt.


Se våra Jack 6,3 mm stereokablar och Jack 6,3 mm tillbehör här


XLR-kabel.
XLR-standarden är en "on the road"-kabel, som ofta används för scenuppsättningar. En XLR-kabel kan t.ex. ansluta en mikrofon till en förstärkare.

Bild av en XLR-han- och honkontakt.


Se våra XLR-kablar och XLR-tillbehör här.


Digitalt ljud i allmänhet.
När du ansluter din DVD-spelare till en digitalmottagare skulle det nästan vara synd att inte ansluta komponenterna digitalt. På en DVD-skiva är ljudspåret alltid i digital form (5.1 digital). I din mottagare bearbetas detta ljud digitalt via en så kallad DSP (Digital Signal Processor). Om du använder en analog kabel kommer du först att förstöra de fina flerkanalsspåren, genom att först mixa ner dem till en analog signal, och efteråt måste DSP:n slösa ytterligare kraft på att digitalisera den redan förstörda signalen igen. Därför måste vi logiskt sett rekommendera att alltid använda digitala kablar för surroundljud.

Analoga ljudkablar i allmänhet.
Din utrustning kommer aldrig att kunna erbjuda ett bättre resultat än vad kablarna tillåter. I detta sammanhang kan man använda uttrycket att en kedja aldrig är starkare än den svagaste länken. Detta gäller även din utrustning. Om du använder de kablar som tillverkarna har bifogat i förpackningen kommer du i de flesta fall inte att få den glädje av din utrustning som du förtjänar. Kablarna som ingår är oftast av den billigaste och sämsta typen. Vi rekommenderar därför att du lämnar dessa kablar i förpackningen, och istället funderar på vilken typ av kabel din utrustning förtjänar.

Köper du en bra kabel från ett erkänt märke kommer du att kunna få otroligt mycket kvalitet på både ljud och bild. Skillnaden kan vara så stor att om du kopplar en kabel av bra kvalitet till en billig DVD-spelare så kommer denna DVD-spelare att kunna ge en bättre bild än en dyrare modell med en standardkabel ansluten. I detta sammanhang skulle du kunna uppgradera din utrustning med en synlig förbättring, för väldigt lite pengar.

Hur mycket måste du offra på kablar.
Det är klart att det måste finnas en korrelation mellan vad din utrustning har kostat och vad du använder på dina kablar. Det vore trots allt inte lämpligt att lägga samma summa på kablar som du har lagt på din utrustning. En bra tumregel är att du kan spendera runt 15 - 20% av din utrustnings totala värde på kablar. Här kommer kvaliteten på din utrustning att motsvara kablarnas, och att du får mest kvalitet för pengarna.