Thunderbolt kabel

Vad är Thunderbolt?
Thunderbolt är ett mångsidigt gränssnittsprotokoll som kan ansluta datorer och bärbara datorer till skärmar, videokameror, hårddiskar och andra externa enheter. Den är baserad på protokollen DisplayPort, PCI Express och USB. Dataöverföringen är seriell med flera dubbelriktade kanaler.


Thunderbolt 1.
Idén om Thunderbolt-tekniken uppstod ursprungligen från Intel. 2003 började de utveckla den under namnet Converge I/0, då Light Peak. 2009 gick Apple in. Från denna tidpunkt samarbetade företagen om utveckling och döpte det till Thunderbolt. 2011 presenterades tekniken officiellt för första gången. De första Thunderbolt-enheterna på marknaden var MacBook Pro-datorer från Apple, dessa lanserades 2011.

Den första Thunderbolt-versionen hade två dubbelriktade kanaler med datahastigheter på upp till 10 Gbit/s.

Thunderbolt 2.
Den andra generationen av Thunderbolt presenterades sommaren 2013 och i slutet av året började produktionen. Jämfört med den första versionen kan Thunderbolt 2 köras med datahastigheter på upp till 20 Gbit/s.

Thunderbolt 3.
Nästan två år senare, i mitten av 2015, lanserades den tredje generationen. Thunderbolt 3 har ändrats konstruktivt och har nu USB Type-C-kontakten som standard. Datahastigheten är nu fördubblad igen till 40 Gbit/s.

Thunderbolt 3-funktioner.
Thunderbolt 3 kan samla alla överföringstyper som bild, ljud, kraft och datasignaler i ett enda gränssnitt.
Stöd för två 4K-skärmar (vardera 4096 x 2160 @ 60 Hz) eller en 5K-skärm (5120 x 2880 @ 60 Hz).
Kompatibel med USB 3.1 och DisplayPort 1.2.
Är via kabel/adapter även kompatibel med VGA, DVI, Displayport och HDMI .
Strömförsörjning i båda riktningarna baserat på USB Power Delivery.
Kan ladda enheter (t.ex. bärbara datorer) med upp till 100 watt och bussdrivna enheter (t.ex. smartphones) med upp till 15 watt.
Thunderbolt-nätverk med upp till 10 Gbit/s Ethernet mellan datorer är möjliga.
Kedjekoppling av upp till sex Thunderbolt-enheter utan nav eller switchar är möjlig.