USB-C-kabel

USB 3.1 och USB Type-C™ - Den nya anslutningsstandarden.

Vad är USB Type-C™ (USB-C)?
I augusti 2014 publicerades USB 3.1-standarden av USB "Implementers Forum (USB IF)" som ett nytt gränssnitt för data och strömförsörjning. En av standardens nya innovationer är själva USB Type-C™-kontakten.

Den nya elliptiska formen kännetecknar kontakten och gör den lätt att skilja från andra USB-kontakter. USB-C 3.1 sägs vara den framtidssäkra USB-standarden för alla installationer, varvid USB-C-standarden också kommer att vara ännu mer universell än alla andra USB-versioner som vi sett tidigare.

Läs mer om USB-standarden här.

USB 3.1 = flexibel, snabb och stark.
De viktigaste förbättringarna av USB-C 3.1 är: Dubbelsidig kontakt, den snabbare dataöverföringshastigheten och större kapacitet för strömförsörjning och laddning.

Bekväm och flexibel standard.
USB Type-C™-kontakten är dubbelsidig, så den kan anslutas till enheter i båda riktningarna. Med USB Type-C™ spelar det ingen roll vilken som är upp eller ner, eftersom kontakten passar i porten oavsett rotationsriktning.

Med en USB Type-C™ till USB Type-C™-kabel är det heller ingen skillnad mellan sändar- och mottagaränden. Vilken kabelände som är ansluten till sändarenheten eller mottagarenheten är underordnad i detta sammanhang.

Högre hastighet.
USB-C 3.1 möjliggör dataöverföringshastigheter på upp till 10 Gbps (USB-C 3.1 Gen 2). Föregångaren USB 3.0 tillät dataöverföringshastigheter på upp till 5 Gbps. Det betyder att USB-C 3.1 är dubbelt så snabb som sin föregångare.

USB Type-C™-kontakten kan användas för alla USB-anslutningar, även med äldre USB-enheter och kontakttyper. För att uppnå högsta möjliga datahastighet på 10 Gbps är det dock viktigt att både de anslutna enheterna och kabeln som används stödjer protokollet USB 3.1 Gen 2. Endast i detta fall kan dataöverföringen köras med denna hastighet.Strömförsörjning.
USB 3.1 stöder USB Power Delivery 2.0 (förkortat: USB PD). USB PD stöder strömförsörjning och laddning upp till 5A och 20V (100 watt). Strömförsörjning och laddning kan köras i båda riktningarna.

Via USB-C går det inte längre att bara ladda Smartphones eller surfplattor. Tack vare USB Type-C och USB PD är det även möjligt att förse större enheter med ström som t.ex. bildskärmar och bärbara datorer. Det enda kravet är att enheten och kabeln stödjer USB PD. På så sätt kan t.ex. en bildskärm med en USB Type-C™-kontakt och USB PD-stöd ansluten till en strömkälla, ladda en bärbar dator samtidigt som du överför videosignaler från den bärbara datorn till bildskärmen.

Beteckningen USB Type-C™ i en enhets eller produkts namn garanterar dock inte att denna enhet är utrustad med USB 3.1 Gen 2 eller USB PD. Det rekommenderas därför att alltid läsa produktspecifikationerna noggrant.

Uppgraderade funktioner.
USB-C är också kompatibel med många olika data- och videostandarder. Förutom USB 2.0 , USB 3.0 och SATA , stöds även DisplayPort , Mini display-port , DVI , Thunderbolt , HDMI , Minijack och VGA . Du kan också ladda och överföra ljud- och videosignaler samtidigt.

När du vill ansluta en videoadapter är det viktigt att USB-C-porten på din enhet stöder "DisplayPort Alternate mode".

Ökad hållbarhet.
USB-C-kontakten är mycket mer robust än sin föregångare. Enligt USB IF är kontakten utformad så att den klarar 10 000 anslutningar. Jämfört med dessa 10 000 anslutningar är en livslängd på upp till 5 000 anslutningar specificerad för USB 3.0 typ A-kontakten.

Smal och robust design.
USB-C-kontakten har en slimmad och robust design. USB-C-kontakten är lämplig för användning i bärbara datorer, surfplattor och andra mobila enheter. Med sina kompakta mått på endast 8,4 x 2,6 mm är USB-C-kontakten idealisk för såväl smartphones som stationära datorer och underhållningselektronik i allmänhet.