Nätverkskabelguide

Ethernet

Vad är skillnaden mellan Cat 5, Cat 6 och Cat 8 nätverkskablar? Vad är skärmning, måste jag bestämma om kabeln är CCA eller CU, och vad skiljer i grunden de olika nätverkskablarna åt? Det finns en mängd olika typer av nätverkskablar, och ingen är den andra lik. Därför kan det vara svårt att ta reda på vilken kabel man ska välja och vilken man inte ska välja. Kan du nicka igenkännande till detta, och om du dessutom sitter med frågan: "Vilken nätverkskabel ska jag välja" som så många andra, då har du hamnat på rätt sida! Här i vår nätverkskabelguide hjälper vi dig på rätt väg till den bästa kabeln för just dina behov.

Vad är en nätverkskabel?

Först och främst: Vad är egentligen en nätverkskabel? En nätverkskabel är kabeln som ansluter din router, hubb, switch, ASDL eller liknande till din dator. Nätverkskabeln är alltså kabeln som ser till att du har internet på din dator när den är ansluten till din Router eller liknande enhet.

Router Det finns dock också korsade nätverkskablar. Vad är en korsad nätverkskabel? En korsad nätverkskabel är en kabel som kopplar samman två datorer utan användning av en "hotspot" (en insamlingspunkt som en Switch, Router eller liknande). Den korsade kabeln går därför direkt från nätverkskortet i en dator till nätverkskortet i en annan dator. På så sätt kan du spara på hubbar och switchar.

På Av-cables.se säljer vi naturligtvis både vanliga nätverkskablar för anslutning med Router, Switch och liknande samt korsade nätverkskablar. Se vårt utbud här: nätverkskablar och korsade nätverkskablar .

Nätverkskabel har flera beteckningar

Som med så mycket annat har kärt barn många namn. Du kanske därför har hört folk hänvisa till en nätverkskabel som: patchkabel, ethernetkabel, PDS-kabel, LAN-kabel och internetkabel. Nätverkskablar kan gå under flera namn, men det är ingen skillnad mellan dessa kablar förutom namnet.

Det är därför inte att förväxla.

Vad används en nätverkskabel till?

En nätverkskabel kan användas till flera olika saker. En nätverkskabel används oftast för att ansluta en PC till en Hub, Switch, Modem eller en Router. Du kan dock även använda en nätverkskabel för att ansluta ett Playstation, en tv-box eller liknande till internet.

En korsad nätverkskabel används för att ansluta två datorer till varandra. De korsade nätverkskablarna kan därför inte användas mellan dator och hopstop (Router, Switch och liknande), som en vanlig nätverkskabel kan.

Nätverkskabelkompatibilitet

Du kanske undrar vad de olika nätverkskablarna är kompatibla med? Svaret på det är att nya nätverkskabelkategorier/-typer är bakåtkompatibla med äldre standarder. Det kommer t.ex. säg att en Cat 8 nätverkskabel också kan köras med samma bandbredd och hastighet som t.ex. en Cat 5e nätverkskabel. Däremot kan en Cat 5e nätverkskabel inte köras med högre bandbredd eller hastighet än vad kategorin erbjuder.

rj45

Oavsett kategori är kontakterna på en nätverkskabel alltid lika stora (RJ45, vilket även kan ses på bilden ovan), du kommer därför alltid att kunna använda en nätverkskabel oavsett kategori i dina enheter, så länge eftersom enheten har en nätverksanslutning.

Läs mer om de olika typerna och kategorierna (inklusive bandbredder och hastigheter) av nätverkskablar nedan.

Vilken nätverkskabel ska jag välja?

När du bestämmer dig för vilken nätverkskabel du ska välja måste du först överväga typen/kategorin för nätverkskabeln. Därefter måste du ta reda på om nätverkskabeln ska vara en rak eller korsad kabel, samt överväga de andra faktorerna som skiljer de olika nätverkskablarna åt. Inklusive skärmning, vinkel eller ej, längd, pris och kvalitet.

Nätverkskabelkategorier

Först och främst är nätverkskablar indelade i kategorier (även kallade "typer"). Dessa kategorier talar om vilken bandbredd och hastighet kabeln kan överföra. Vilken som är rätt kabel för dig beror i första hand på din bandbredd eller hastighet, vilket givetvis kommer från dina behov.

Listan nedan visar vilka bandbredder och hastigheter de olika kategorierna är kompatibla med, samt vad de enskilda kategorierna rekommenderas för.

Kom ihåg, som tidigare nämnts, att nya nätverkskabelkategorier är bakåtkompatibla med äldre. Det är därför fördelaktigt att köpa en "för bra" kabel, så att du har möjlighet att uppgradera bandbredd och hastighet i framtiden.


Cat 5e nätverkskabel Bandbredd: 100 MHz
Hastighet: 1 Gbit/s - (1 000 Mbit/s)
Rekommenderas t.ex. för: ADSL-anslutningar och små nätverk i privata hem.


Cat 6 nätverkskabelBandbredd: 250 MHz
Hastighet: 10 Gbit/s - (10 000 Mbit/s) upp till 55 meter och 2 Gbit/s över - (2 000 Mbit/s)
Rekommenderas för: fibernät, YouSee, Stofa, Waoo, tv-boxar och större nätverk i privata hem.


Cat 6s nätverkskabel Bandbredd: 500 MHz
Hastighet: 10 Gbit/s - (10 000 Mbit/s)
Rekommenderas för: fibernät, YouSee, Stofa, Waoo, tv-boxar och stora nätverkslösningar för företag och privat.


Cat 7 nätverkskabelBandbredd: 600 MHz
Hastighet: 10 Gbit/s - (10 000 Mbit/s)
Rekommenderas för: framtidssäkring av nätverk, fibernät, YouSee, Stofa, Waoo, tv-boxar och mycket stora nätverkslösningar för företag och privat.


Cat 8 nätverkskabelBandbredd: 1600 och 2000 MHz
Hastighet: 40 Gbit/s - (40 000 Mbit/s)
Rekommenderas för: framtidssäkring av nätverk, fibernät, YouSee, Stofa, Waoo, tv-boxar och mycket stora nätverkslösningar för företag och privat.


Vad mer skiljer de olika nätverkskablarna åt

Utöver nätverkskabelns kategori, som bestäms av vilken bandbredd eller hastighet nätverkskabeln är kompatibel med, finns det en del andra saker som särskiljer de olika nätverkskablarna på marknaden, och som du måste ta ställning till. Bland annat om kabeln ska vara mjuk eller solid, korsad eller rak, vinklad eller inte, skärmad eller inte, CCA eller CU och sist men inte minst kabelns längd. Det kanske låter som en djungel för dig just nu, men läs vidare, du kommer snart att bli lite smartare på det hela.

Nätverkshan- och honkontakter

En nätverkskabel har i princip en hankontakt i varje ände. Anledningen till detta är att kabeln både måste gå in i sin egen ingång (honkontakt) – oavsett om detta sitter i en Router, Switch, dator eller något helt annat.

Däremot kan du behöva en nätverksadapter (även känd som en junction) för att ansluta nätverkskablar, t.ex. enligt expansion eller liknande och generellt sett är det väldigt bra att veta hur eller en hankontakt och en honkontakt ser ut så här, så det råder ingen tvekan:

Nätverk

Lös nätverkskabel utan stickpropp, mjuk eller solid?

Om du funderar på att köpa en lös nätverkskabel utan kontakt kommer du att stöta på termerna: Mjuk och solid. Nedan ser du en illustration av skillnaden mellan en mjuk och solid nätverkskabel:

mjuk och solid nätverkskabel

Den mjuka nätverkskabeln kan endast användas som en vanlig nätverkskabel med en RJ45 nätverkskontakt i änden.

Den solida nätverkskabeln kan användas både för vägginstallationer med nätverksväggdosor som avslutning, och som en vanlig nätverkskabel med RJ45 nätverkskontakt som avslutning.

Korsad eller rak nätverkskabel.

När du ska köpa en nätverkskabel måste du bestämma om den ska vara korsad eller rak.

Du kan använda en korsad nätverkskabel om det bara finns två datorer i ett nätverk. Du kan alltså spara hubbar och switchar, och helt enkelt använda en korsad nätverkskabel som anslutning. Den korsade kabeln går direkt från nätverkskortet i den ena maskinen till nätverkskortet i den andra maskinen. Å andra sidan kan en korsad kabel inte användas för att ansluta en PC till en hubb eller switch. För detta behöver du en helt vanlig nätverkskabel som ansluter PC:n eller annan enhet till hotspot (Router, Switch eller liknande).

Ska din kabel vara vinklad eller inte

Nätverkskabel De olika nätverkskablarna finns med både vanliga raka kontakter och vinklade kontakter. I de flesta fall är de vanliga raka kontakterna bra, men om utrymmet är trångt där din nätverkskabel ska gå kan det vara en bra idé att använda en vinklad nätverkskabel. Det kan vara många av de ställen där de vanliga raka pluggarna inte kan.

Du hittar vinklade varianter i de olika kategorierna av nätverkskablar, så att du kan hitta rätt för dina behov. Se hela vårt utbud här .

Nätverkskabelns längd

En annan sak du måste ta ställning till när du köper en nätverkskabel är förstås hur lång den ska vara. En liten kabel på 0,5 eller 1 meter kan räcka, t.ex. om din router är placerad precis bredvid din dator, där en lång nätverkskabel på 15 meter eller längre kan behövas, om det är långt mellan routern och enheten du behöver använda nätverket på. Lyckligtvis för dig finns det nätverkskablar från 0,25 meter och upp till 100 till i vårt stora utbud av nätverkskablar .

Nätverkskabel skärmad (FTP) eller oskärmad (UTP)?

Inom nätverkskablar finns det flera olika skärmningstyper. Du kanske tänker: Vad betyder "skärmad" när vi pratar om nätverkskablar? Skärmningen är metallstrumpan eller liknande som ligger runt och skyddar de små trådarna inuti kabeln. Ju bättre/mer skärmning, desto mer skyddad är kabeln mot störningar från t.ex. andra omgivande kablar - men ju dyrare kabeln är vanligtvis också.

En nätverkskabel kan vara skärmad, dubbelskärmad eller oskärmad. Om en nätverkskabel är skärmad eller inte och i vilken grad berättas utifrån den markering som kommer efter kategoribeteckningen. Vilken som är rätt skärmningstyp för dig beror på dina behov och din inställning.

Om en nätverkskabel t.ex. är inte skärmad kallas det en U/UTP nätverkskabel och om den är skärmad kallas den för FTP. Tabellen nedan beskriver vad de olika möjliga markeringarna står för, vad de är bäst lämpade för och hur insidan av kablarna och själva skärmningen ser ut.

U/UTP nätverkskabel

U/UTP nätverkskabel

U/UTP: Ej skärmad. U/UTP-nätverkskabeln används normalt i privata installationer där det inte finns något behov av ytterligare skärmning.

U/FTP nätverkskabel

U/FTP nätverkskabel

U/FTP är en skärmad kabel (parad folie). Skyddar mot högfrekventa störningar. U/FTP-kabeln rekommenderas om nätverkskabeln dras tätt tillsammans med andra kablar som kan störa signalen, t ex i ett flexrör eller liknande.

F/UTP nätverkskabel

F/UTP nätverkskabel

F/UTP: Skärmad kabel (gemensam folie). Skyddar mot högfrekventa störningar. F/UTP-kabeln rekommenderas om nätverkskabeln dras tätt tillsammans med andra kablar som kan störa signalen, till exempel i ett flexrör eller liknande. F/UTP finns också i en variant som kallas U/FTP. U/FTP är också en skärmad kabel, dock körs U/FTP med en parad skärmning (Pair foil), där F/UTP går med en gemensam skärm.

SF/UTP nätverkskabel

SF/UTP nätverkskabel

SF/UTP: Dubbelskärmad kabel (folie- och flätskärm): Skyddar mot både hög- och lågfrekventa störningar, och ger hög mekanisk hållbarhet mot exempelvis vibrationer. SF/UTP Nätverkskabeln rekommenderas för professionellt bruk, eller om nätverkskabeln dras tätt tillsammans med andra kablar som kan störa signalen, till exempel i ett flexrör eller liknande.

S/FTP nätverkskabel

S/FTP nätverkskabel

S/FTP: Dubbelskärmad kabel (flätad skärm), parad skärmad kabel (Folie). Skyddar mot både hög- och lågfrekventa störningar, och ger hög mekanisk hållbarhet mot exempelvis vibrationer. S/FTP Nätverkskabeln rekommenderas för professionellt bruk, eller om nätverkskabeln dras tätt tillsammans med andra kablar som kan störa signalen, till exempel i ett flexrör eller liknande.

CCA eller CU koppar?

Nätverkskablar kan byggas med lera i kopparversioner som kallas CCA- eller CU-koppar. CCA-koppar är den billigaste versionen, där innerledarna är gjorda av kopparbeklädd aluminium. CU-koppar är den dyraste versionen, där innerledarna är gjorda av ren koppar. CU-koppar leder signalen bäst och ger därför också den bästa anslutningen. Dessutom är CU-koppar mer hållbar och tål flera böjar, veck och drag i själva kabeln utan att bryta anslutningen. CCA-koppar är dock något billigare, så om priset är viktigt, och det är fråga om mindre nätverk i privata hem, med kabeldragningar på mindre än 50 meter, så kommer ofta nätverkskablar med CCA-innerledare att klara av jobbet tillfredsställande.

Hitta den bästa nätverkskabeln

Det finns inget tydligt svar på frågan: "Vad är den bästa nätverkskabeln", eftersom det beror på dina eller dina individuella behov och önskemål. Vi hoppas därför att du med vår guide till val av nätverkskabel lär dig mer om vad du behöver, vilka alternativen finns och därmed vad som är bäst för dig.

Kom ihåg att vi på Av-Cables.dk gärna hjälper dig att hitta rätt nätverkskabel. Vi har allt inom nätverkskablar, och våra priser ligger vanligtvis mellan 15 % och 60 % under rekommenderade återförsäljningspriser. Därför erbjuder vi prisgaranti - din garanti för lägsta pris, och vi har även snabb leverans och ett fast lågt fraktpris. Så hitta rätt nätverkskabel i vårt sortiment så kommer du garanterat att göra en riktigt bra affär.

Om du fortfarande är osäker på valet av kabel kan du även använda vår "Cable Wizard" för att hitta rätt kablar du behöver. Och behöver du råd hjälper vi gärna till. Skriv till oss på [email protected].