HDMI eARC

Vad är eARC?

Kort sagt, eARC är HDMI-kabelns nya Enhanced Audio Return Channel. På så sätt betecknar eARC en funktion som finns i den senaste generationens HDMI-kablar, som ger optimerade alternativ för att skicka ljud över enheter som TV-apparater, soundbars och system – i båda riktningarna.

För att förstå vad eARC är måste man därför börja vid HDMI-kabeln.

HDMI - High-Definition Multimedia Interface - är den mest använda standarden för att överföra bilder, video och ljud över elektroniska enheter. Detta beror till stor del på att HDMI erbjuder en enhetlig lösning jämfört med äldre kabeltyper som var tvungna att alliera sig med en optisk kabel för att leverera samma ljudkvalitet.

Men sedan den introducerades första gången 2002 har HDMI-kabeln utvecklats mycket, vilket har inneburit en ständig höjning av kvaliteten som standarden har kunnat överföra både bild och ljud i. Men vad eARC tillåter - vilket även dess föregångare ARC misslyckas med att göra - skickar inte bara ljud i ännu högre kvalitet, det skickar okomprimerat ljud.

ARC vs. eARC

eARC introducerades först i november 2017 tillsammans med den nya HDMI 2.1-standarden som en vidareutveckling av ARC, som varit en del av HDMI-kablar sedan 1.4-generationen. ARC kan nu ses som det första steget på vägen mot den optimerade eARC-standarden, eftersom den tog bort behovet av att använda en optisk kabel för att överföra ljud.

HDMI-kablar med ARC kan alltså överföra ljud i samma kvalitet som en separat optisk kabel, samtidigt som de överför bild och video i ännu högre kvalitet. Och med introduktionen av eARC kan den senaste generationens HDMI-kablar nu också skicka okomprimerat ljud.

Detta försäkrar dig om den bästa ljudupplevelsen när du ansluter externa ljudkällor såsom surroundljudsystem och soundbars etc. till din TV. När ljudet inte är komprimerat för att sändas (vilket är standard i många TV-apparater) är det originalljudet i full upplösning som når den externa ljudkällan. På så sätt återges ljudet utan kompromisser av något slag.

Men för att kunna använda eARC måste både HDMI-kabeln, TV:n och den externa ljudkällan kunna uppfylla denna standard – och vara inställda på den.

eARC jämfört med tidigare standarder

Även om eARC ger optimerade alternativ för överföring av ljud mellan enheter, ligger den primära skillnaden mellan ARC och eARC i bandbredd och överföringshastighet. Det är detta som gör att eARC inte bara kan skicka tillbaka ljud via HDMI-kabeln (och därmed eliminera behovet av den optiska kabeln), utan också skicka okomprimerat ljud. Rent praktiskt innebär det att ljudet inte längre behöver komprimeras, eftersom det nu finns utrymme att skicka det i sin ursprungliga form – både uppströms och nedströms.

I rena tal stöder eARC en maximal bandbredd på 37 Mbits/sek.

Den allmänna utvecklingen innebär också att HDMI eARC också stöder:

  • Stereostöd
  • Komprimerad 5.1
  • Okomprimerad 5.1
  • Okomprimerad 7.1
  • 32-kanaligt okomprimerat ljud
  • Hög bithastighetsformat upp till 192kHz, 24-bitars (t.ex. Dolby Atmos och DTS)
  • Korrigering av läppsynk
  • ARC reserv

Dessutom är eARC även utrustad med en egen tvåvägskommunikationskanal, som säkerställer att de två anslutna enheterna vet vad de stöder var och en. På så sätt kan enheterna koordinera vilken kvalitet, bild, ljud och video som ska skickas i. På så sätt hittar enheterna själva den högsta standard som de båda stöder.

Varför ska du välja eARC?

Den främsta fördelen med att välja eARC är den optimerade bandbredden och hastigheten, vilket garanterar dig en kompromisslös upplevelse av den ursprungliga ljudkvaliteten. Eftersom endast de senaste HDMI-kablarna stöder eARC är du dessutom garanterad hög överföringshastighet och optimerad bildkvalitet.

Vill du därför ha bästa möjliga allround-tv-, film-, streaming- eller musikupplevelse så är eARC vägen framåt och du kan med fördel välja både HDMI-kablar, ljudkällor och TV utifrån om de stödjer denna standard.

Kontrollera om din enhet stöder eARC

Det är relativt enkelt att kontrollera om din HDMI-kabel är kompatibel med eARC, eftersom dessa två är nära besläktade. Eftersom eARC introducerades med HDMI 2.1 är det lätt att dra slutsatsen att alla 2.1-generations HDMI-kablar och nyare kablar stöder standarden, medan tidigare generationer inte gör det.

Du måste därför helt enkelt kolla vilken generation din HDMI-kabel kommer från, eller se till att välja en kabel från 2.1-generationen om du ska investera i en ny.

Det är dock inte bara HDMI-kabeln som måste stödja eARC för att den ska kunna användas. Både din TV och din ljudkälla måste också vara kompatibla med standarden. Och det finns flera sätt på vilka du kan kontrollera om din andra utrustning är det.

Först och främst kommer HDMI-ingången på baksidan av din TV, soundbar eller system ofta vara marknaden med en eARC-symbol om ingången i fråga stödjer standarden. Dessutom kommer det också att noteras i användarmanualen. Du kan även gå in i enhetens ljudinställningar och kontrollera om du har möjlighet att välja eARC-standarden. Detta är en tydlig indikation på eARC-kompatibilitet.

Om antingen din TV, din ljudkälla eller din HDMI-kabel inte stöder eARC, kommer det inte att vara möjligt att använda den. Du kommer fortfarande att kunna överföra och spela upp ljud över dina enheter, via ARC eller en tidigare standard, men det kommer inte att ha samma kvalitet.

Ställ in din TV på eARC

Det är också viktigt att notera att även om din TV stöder eARC så är TV:n sällan inställd på att använda detta som standard. Det är därför nödvändigt att du själv går in i ljudinställningarna och väljer 'eARC' så att TV:n inte komprimerar ljudet. Annars kommer du förstås inte att dra nytta av eARC:s ökade ljudkvalitet.

Är du osäker på om HDMI-kabeln, TV:n eller ljudenheten du tittar på från vårt sortiment stöder eARC? Då är du alltid välkommen att kontakta vår kundtjänst . De är alltid redo att hjälpa dig.