Förbättring av hemnätverk

wifi

Upplever du problem med hastigheten på internet hemma? Är det Netflix som stammar eller tar lång tid att ladda, eller att webbplatser laddas långsamt på telefon och bärbar dator?

Här kan du granska några punkter som kanske kan lösa hastighetsproblem och ge dig en förbättring av hastigheten på ditt hemnätverk.

Placering av router

Först och främst, se till att det inte finns några andra elektroniska enheter nära routern. Andra enheter som använder ström kan störa Wi-Fi-signalen redan vid routern, så det är viktigt att routern står på egen hand. Därefter måste du se till att routern inte överhettas, så om routern är inkapslad, står precis bredvid en värmekälla eller annan elektronisk enhet som blir varm kan systemet i routern överhettas och det ger ett långsamt internet.

Ställ in Wi-Fi

Se till att det finns luft runt routern

Du har fått en router av din internetleverantör och platsen för routern och därmed dess Wi-Fi-signal är avgörande för hur stark signal du har där du behöver internetuppkopplingen.

Om routern är i motsatt ände av smart-tv:n kan det hända att tv:n eller din Chromecast inte har tillräckligt med signal för att ladda din favoritserie så smidigt som du skulle vilja. Det kan också vara så att det finns tjocka, bärande väggar mellan routern och användningsstället som minskar signalen.

Se till att routern är centralt placerad i förhållande till var du ska använda internet

Om det inte går att placera routern centralt eftersom den är placerad där telefonjacket eller tv-signalen kommer in i huset eller lägenheten, så kan det vara en bra idé att utöka Wi-Fi-signalen. Du kan göra detta antingen med en Wi-Fi-repeater eller genom att köpa ett nytt smart mesh-nätverk. Se mer under signalförstärkare.

Bor du i ett flerbostadshus där många grannar, hyresgäster och hyresgäster också har wifi kan du uppleva att signalerna stör varandra. Du kan till en början försöka byta kanal på routern du har fått av internetleverantören. Med en app för din smartphone kan du söka efter en kanal som används minst och välja den. Om du fortfarande upplever avhopp och hastighetsproblem kan du investera i ett mesh-nätverk som automatiskt väljer frekvensen med minst brus och du får en bättre hastighet på det sättet.

Router

Kontrollera fysisk utrustning

Om du upplever instabilt eller inget internet på ditt Wi-Fi kan det vara en bra idé att kontrollera den fysiska utrustningen.

Om det är länge sedan routern startades om så kan sådana enheter gå oregelbundet och en omstart av routern och ev. signalförstärkare ger nytt, förbättrat liv åt internetanslutningen. Vissa köper helt enkelt en på/av-timer för strömkontakten, som med jämna mellanrum tar ström från routern och tvingar fram en omstart av utrustningen.

Se till att starta om enheterna med jämna mellanrum

Kontrollera kabel mellan router och vägg, och kontrollera kabel mellan router och andra enheter, till exempel switch, mesh-nätverk och repeaters. Man skulle inte tro det, men det händer ofta att man till exempel har kört in i routerns kablar med en dammsugare, eller så har man slängt in lite utrustning i samma skåp som routern sitter i, och det sliter på kablarna. . En ny kabel mellan väggen och routern eller routern och vidare kan därför göra underverk för signalen om det är en lös anslutning i kabeln.

Ethernet-kabel

Se till att kablarna mellan enheterna inte är skadade

Använd en Ethernet-kabel där det inte är nödvändigt att använda Wi-Fi. Använd till exempel så långt det är möjligt en trådbunden lösning för din tv och stationära dator. Det ger stabilare internet för enheterna som är trådbundna och färre enheter på Wi-Fi, ger en bättre signal för enheter som bara kan använda Wi-Fi, såsom telefoner, smarta lås, Wi-Fi-lampor och alla andra smarta Wi-Fi-enheter introduceras till ett modernt hem.

Signalförstärkare

Bor du i ett hus där internet kommer in i ena änden av huset, men du behöver signalen i den andra, så kan du med fördel sätta upp en signalförstärkare.

Fördelen med en repeater är att det är en billig lösning om du bara behöver utöka signalen till TV:n eller kontoret. Se här olika modeller och lösningar för en Wi-Fi-repeater .

Om det är allmän distribution av en stark Internetanslutning i hela huset, så kan vi rekommendera ett mesh-nätverk. Du kan köpa det antal noder du behöver och placera dem där internetuppkoppling behövs. Då ser noderna till att Wi-Fi-signalen är stark runt noden, och det är samma nätverk i hela huset. Du ansluter bara på Wi-Fi, och sedan tar noderna själva reda på vilken enhet som är närmast, och ger därför den starkaste signalen med den nod som är närmast.

Mesh-nätverk kan vara en dyr lösning, men den intelligenta strukturen i meshnoderna ger en riktigt bra internetsignal både över stora ytor och i lägenheter där alla grannar också kan ha Wi-Fi igång.

Var medveten om att varje nod måste ha ström, så detta måste man ta hänsyn till när du placerar dina meshnoder i ett hus eller lägenhet.

wifi repeater

Internet anslutning

Sist men inte minst, långsamt internet på ditt nätverk kan vara själva internetuppkopplingen utanför huset. Vi har nu kontrollerat att signalen mellan enheten och routern är bra, och vi har kontrollerat att kabeln mellan routern och väggen inte är trasig och sedan är det dags att felsöka internetanslutningen.

Se till att ansluta en dator med en kabel direkt till routern och utför ett test av internethastigheten. Det kan du till exempel göra här https://www.speedtest.net/ . När du har fått testresultaten kan du jämföra dem med vad din internetleverantör säger att du ska ha.

Om hastigheten nu inte är vad du betalar för, försök att starta om routern och försök igen. Det kan vara så att den inte varit avstängd på ett år och blivit lite trög.

Om du fortfarande upplever problem, kontakta din internetleverantör och be dem förbättra signalen.

Se till att testa hastigheten med kabel direkt i routern.