PD laddare guide

Vad är en USB PD-laddare?

En USB PD-laddare möjliggör snabb laddning via en USB-kabel, över många olika elektroniska enheter (t.ex. smartphones, surfplattor, bärbara datorer). Dessa enheter kommer ofta med en egen laddare som fungerar optimalt för dem, men om du använder en USB-laddare från en typisk smartphone för att ladda en annan smartphone, en surfplatta eller en bärbar dator blir laddningen i vissa fall långsam.

Det är här en USB PD-laddare kommer in i bilden. Den kan matcha den optimala laddningshastigheten för enheten som är ansluten. Därmed kan du nöja dig med att använda en enkel USB PD-laddare istället för att släpa runt laddare för alla elektroniska enheter.

Hur fungerar PD-teknik?

PD (Power Delivery) är en USB-teknik i laddare som automatiskt kan justera antalet levererade volt. Beroende på hur många volt den elektroniska utrustningen som laddas klarar kan detta matchas med PD-tekniken. Detta är viktigt för elektronik med batterier som behöver laddas, eftersom antalet volt, tillsammans med strömmen (ampere), avgör hur snabbt enheten laddas.

De flesta typer av USB-laddare laddas med 5V och runt 0,5-3,0A, vilket ger en effekt på 1,5 - 15W. Detta är inte särskilt mycket och orsakar en långsam laddning i de gradvis större och större batterierna som finns i vår elektronik. En PD-laddare, i jämförelse, kan justera uteffekten av volt från 5V, 9V, 12V och ibland upp till 20V, vilket ger en justerbar effekt på 0,5 - 100W.

Olika typer av elektronik är byggda för att laddas vid olika effekter, vilket PD-tekniken kan matcha. Några exempel som en enda USB PD-laddare kan användas över är:

  • 0,5 till 15W - Hörlurar och små USB-tillbehör
  • 17 till 27W - Smartphones, kameror och drönare
  • 27 till 45W - Surfplattor och små bärbara datorer
  • 45 till 100W - Stora bärbara datorer och bildskärmar

Hur snabbt laddar en PD-laddare?

Hastigheten på en full laddning varierar mycket från produkt till produkt, så det är svårt att sätta en exakt siffra på denna fråga. I allmänhet tar en full laddning av en smartphone ca. 1 timme med en USB PD-laddare, som levererar 18W. Full laddning av en bärbar dator tar cirka 2 timmar om 60W levereras.

Fungerar USB PD-laddare för alla typer av USB?

Idag stöds PD-tekniken främst av USB-C . Dessutom finns flera iPhone-laddare som USB-C PD for Lightning tillgängliga, vilket gör Apples produkter kompatibla med PD-tekniken.

Om du är intresserad av en USB PD-laddare som du kan använda för att ladda all din USB-laddningsbara elektronik måste du därför vara uppmärksam på om den är utrustad med USB-C eller Apples Lightning-ingång.

En laddare för allt sänker mängden e-avfall

Eftersom PD-tekniken gör det möjligt att använda en laddare över all dess USB-laddade elektronik, behöver tillverkare inte tillhandahålla en ny laddare för varje produkt. E-avfall, avfall av elektroniska apparater, är ett växande problem i världen, där materialen för elektronik efterfrågas allt större. Detta understryks av den politiska viljan i EU att kräva en gemensam laddarkontakt, USB-C, för alla elektroniska produkter. Framtiden går därför mot en enda typ av laddare för dessa, där USB PD-tekniken är central för att optimera laddningshastigheten bland dem.

Tveka inte att kontakta oss om du fortfarande har några frågor ang PD-teknik. Vår duktiga kundtjänst står redo att guida dig här .