Podcast utrustning

Hitta rätt utrustning för att spela in din första podcast

Är du precis på väg att starta din egen podcast och behöver bara utrustningen? Så här kommer en guide för att hitta rätt poddutrustning, så att du kommer igång så smidigt som möjligt.

Vilken typ av podcast ska du göra?

Den bra podden placerar lyssnaren i rummet med dig. För att uppnå denna känsla är det viktigt att din utrustning matchar kraven för din podcast. Tänk på följande innan du köper din utrustning:

Hur många personer är med i podden och är de i samma rum?

Om du är ensam kanske du kan nöja dig med en enkel USB-mikrofon . Om flera personer deltar i podden kan det bli nödvändigt att ha flera studiomikrofoner kopplade via en XLR-kabel till en ljudmixer .

Ska det finnas musikaliska inslag?

Om din podcast ska innehålla musikaliska inslag måste du tydliggöra vilka typer av instrument och hur många som ingår. Akustiska instrument kan ofta spelas in med studiomikrofoner, medan elektriska instrument vanligtvis kräver en förstärkare med anslutning via en jack-kabel .

Sitter du ner eller rör dig under podden?

Planerar du poddar ute på fältet? Då kan en handhållen och mobil diktafon vara lösningen.

Hur är rummet du filmar i?

Rummet där du spelar in din podcast har stor inverkan på ljudet. Om rummet bara har väggar och ett hårt golv (vanligtvis ett trägolv) kommer ljudet att studsa tillbaka från dessa. Detta ger ett rungande ljud, som man vanligtvis inte är intresserad av. Här kan en kondensatormikrofon hjälpa till, eftersom den i första hand plockar upp ljudet från ett håll. Alternativt kan rummets ytor så långt det är möjligt täckas med ljuddämpande material, såsom mattor, tyg eller paneler med akustiskt skum.

Vad är din budget?

Innan du köper din utrustning bör du fundera över hur seriös du är med din podcast. Idag kan du komma igång väldigt billigt, ner till några hundra kronor. Ljudkvaliteten går dock ofta hand i hand med priset, så om du är seriös med projektet kan det vara värt att investera i lite bättre utrustning.

Typer av mikrofoner

En USB-mikrofon är ofta den enklaste ingången för poddproduktion. Dessa finns ofta billiga och ansluts väldigt enkelt genom att helt enkelt ansluta USB-kabeln till en dator.

Studiomikrofoner spelar in ljud i mycket hög kvalitet. Ofta spelar dessa in analogt, där ljudet överförs via en XLR-kabel och till en ljudmixer. Alternativt kan de kopplas till en XLR till USB-adapter så att de kan kopplas direkt till datorn.

Ett studiomikrofonkit är ett enkelt sätt att få en komplett lösning. Dessa kommer ofta att innehålla allt du behöver: studiomikrofon, stativ, popfilter och nödvändiga kablar för att ansluta till datorn.

Röstinspelare är små handhållna mikrofoner designade för att spela in högkvalitativt ljud i fält. Av denna anledning passar de perfekt om du vill spela in delar av eller hela din podcast i fält.

Utrustning för att lyssna på dina inspelningar

En viktig del i produktionen av podden är att själv lyssna på inspelningarna. Här är det ofta en smak- eller preferensfråga om du föredrar hörlurar eller högtalare. Om du menar allvar med att redigera din podcast kommer du ofta ha båda stående i din studio.

Hörlurar finns i alla storlekar och prisklasser. Av denna anledning är dessa ett flexibelt val när du letar efter utrustning för att lyssna på din egen podcast. Om du uppskattar att kunna ta med dig din podcastutrustning har hörlurar en klar fördel.

Vid inspelning av poddsändningar har hörlurar även den andra klara fördelen att de skyddar omgivningsljudet medan de spelar. Det gäller även ljudet du själv skickar ut i rummet när du pratar. Du kan därför lyssna live på din röst genom hörlurarna, precis som lyssnarna vill höra den.

Högtalare är ofta en lite dyrare investering än hörlurar, men kan vara värt det för vissa. De har den klara fördelen att du slipper få ont i öron och huvud efter många timmars lyssnande och redigering av dina poddinspelningar. Dessutom föredrar många den ljudupplevelse de får från högtalare till hörlurar.

Ljudkablar för podcasts

Ljudet som du spelar in med din mikrofon skickas till din dator via ljudkablar (eventuellt efter att ha passerat en ljudmixer). Av denna anledning är kvaliteten på dina ljudkablar mycket viktig för kvaliteten på dina inspelningar. Man vill helst undvika att ljudkablarna förvränger ljudet på något sätt eller lägger till extra brus (så kallat ?vitt brus?). Detta är särskilt viktigt vid inspelning av poddar, eftersom det ofta blir pauser mellan meningarna, där det är lätt för lyssnaren att lägga märke till sådant brus. Har du budget för det kan guldpläterade ljudkablar t.ex. säkerställa en mycket hög signalkvalitet som på grund av guldets egenskaper som ädelmetall inte avtar med tiden.

Programvara för att spela in podcasts

Vilket program, även kallat DAW (Digital Audio Workstation), du använder för att spela in poddsändningar beror ofta på följande:

  • Har du en Mac eller PC?
  • Ska det vara helt enkelt eller vill du ha många funktioner?
  • Hur mycket är du villig att betala?

För Mac-användare är de två mest använda programmen det kostnadsfria och mycket intuitiva GarageBand. För de lite tyngre pojkarna finns Logic Pro, ett av de mest använda programmen av professionella musikproducenter.

För PC-användare finns det gratis Audacity, som är väldigt intuitivt och snabbt att komma igång med för förstagångsanvändare. Dessutom är Adobes Audition ett mycket populärt val, som med massor av funktioner, filter och andra redigeringsfunktioner ofta används i den professionella musikbranschen.

Om du fortfarande är osäker på poddutrustning kan du alltid ringa vår kundtjänst som står redo att guida dig. Du hittar kontaktuppgifter här .