Powerbanker

Vilka typer av powerbanks finns det på marknaden, och vilka tekniska specifikationer bör du fokusera på? Vi guidar dig här till de bästa powerbankerna 2023 baserat på dina specifika behov.

De olika typerna

Det finns flera faktorer att ta hänsyn till när du väljer rätt powerbank. I avsnitten nedan kan du läsa mer om de olika typerna av powerbanks vi rekommenderar 2023. Ta reda på om du som mest behöver en utomhuspowerbank med solceller, en snabbladdande modell, en modell med trådlös laddning eller en mer klassisk modell med laddning via tråd. Du kan också få veta mer om mAh och batterikapacitet samt krav på din enhet eller din laddkabel om du vill använda trådlös eller snabbladdning till din telefon.

Vad är mAh?

Den första termen du behöver bemästra är milliampertimman (mAh), som är enheten för en tusendels amperetimmar. Enkelt förklarat är det ett uttryck för batterikapacitet, det vill säga hur mycket kraft din powerbank, smartphone etc. har. Även om "timmar" ingår i namnet är mAh inte ett uttryck för hur länge en enhet kan hålla ström. Hur länge ett batteri håller ström beror mer på hur många wattimmar (Wh) en enhet använder. Vissa enheter, t.ex. äldre mobiltelefoner kan ha ett batteri med mycket liten kapacitet i mAh, men om enheten använder få Wh har batteriet fortfarande lång batteritid.

Hur många mAh behöver jag i min powerbank 2023?

Hur många mAh du behöver i din powerbank handlar om vad du behöver ladda. Är det till exempel en smartphone, en surfplatta eller något helt annat? När det kommer till att ladda en smartphone är en bra tumregel att en normal telefonladdning kräver cirka 2000 mAh. Detta beror givetvis på modellen. Nyare, större Android-baserade smartphones behöver till exempel ofta upp till dubbelt så mycket som 2000 mAh för att vara fulladdade, samtidigt som en surfplatta också kräver mer mAh än en smartphone. Dessutom måste du vara medveten om att det alltid blir energiförlust när du laddar till exempel din smartphone med en powerbank. Du kan därför inte till hundra procent räkna med att kunna ladda din telefon tre gånger om en full laddning kräver 2000 mAh och din powerbank har en kapacitet på 6000 mAh.

Klassikern – Powerbanks med USB-A-utgång

Du laddar de flesta typer av powerbanks med hjälp av en mikro-USB-kabel, medan utgången på powerbanks är USB-A. Därför måste du ofta använda en USB-A till Lightning, USB-C eller mikro-USB-kabel för att ladda din enhet, beroende på modell och märke. Eftersom EU arbetar för att det ska vara ett krav att alla nya enheter ska stödja USB-C är det en god idé att köpa en powerbank som stödjer laddning via USB-C om du har en ny enhet eller funderar på att köpa en. Den fysiska storleken på den enskilda powerbanken är ofta relaterad till kapaciteten och det är därför viktigt att du balanserar dina krav på storlek mot dina krav på drifttid. Är det till exempel viktigast för dig att ha en liten powerbank som du enkelt kan ha med dig i väskan, eller vill du ha en större modell för att du behöver kunna ladda din surfplatta?

Letar du efter en speciell lösning? Det är mer praktiskt att ladda flera enheter när du är på språng med en powerbank med två USB-utgångar . Om du däremot letar efter en modell som är perfekt för barn och barnsliga själar, se vårt utbud av powerbanks med motiv , formade som djur eller något annat roligt.

Den praktiska – Powerbank för utomhusbruk, Ingress och Pokémon GO

För spelare av Pokemon GO, Ingress och andra augmented reality (AR)-spel rekommenderar vi en powerbank med hög kapacitet, till exempel 20 000 mAh eller mer, och eventuellt med möjlighet till snabbladdning (läs mer i avsnittet nedan). På så sätt har du möjlighet att ladda telefonen flera gånger under resan, då denna typ av spel typiskt sett snabbt tömmer batteriet. Om du skulle vilja kunna ta med dig din powerbank på längre naturexpeditioner är det självklart att välja en modell med solceller. Med denna typ går det både att ladda den via de inbyggda solcellerna under dagen eller på ett mer klassiskt sätt via en USB-port. Just för att den här typen är tänkt att tas med på vandringar, kanotturer eller festivaler är de också mer robusta än andra typer av powerbanks. De finns tillgängliga med kapaciteter på 8 000 mAh , 16 000 mAh eller så mycket som 24 000 mAh .

Den snabba – snabbladdaren powerbank för dig på språng

Snabbladdning, snabbladdning eller snabbladdning – kärt barn har många namn. För att snabbladdning av din smartphone ska fungera måste du vara uppmärksam på om enheten även stöder snabbladdning. Se sedan till att du använder en laddningskabel för ändamålet, som vanligtvis ska kunna stödja 18 W eller mer. Vissa powerbanks stöder laddning med ett betydligt högre antal watt. Om du till exempel väljer en typ som stöder upp till 60 W , är det därför viktigt att även använda en kompatibel kabel. Efter detta är det bara att bestämma om du vill ha en liten, behändig snabbladdare powerbank , eller om du vill ha en modell med större kapacitet. Här går det även att välja en snabbladdnings-powerbank som stödjer trådlös laddning, vilket nästan blivit en standardfunktion för smartphones 2023. Det kräver bara att din enhet är Qi-kompatibel. Flera av de trådlösa modellerna låter dig också ladda flera enheter samtidigt.

För spelaren – Powerbank för Nintendo Switch

När du väl har investerat i en Nintendo Switch, där du har möjlighet att spela krävande spel i bästa upplösning, är det tråkigt att behöva kompromissa med spelupplevelsen för att spara batteri. Det är därför självklart att köpa en powerbank med bra kapacitet för att ladda din Nintendo Switch när du använder den på väg till skolan eller på väg till jobbet. Eftersom en Nintendo Switch laddas via USB-C rekommenderar vi att du väljer en powerbank med denna typ av utgång .

Fick du svar på alla dina frågor?

Nu är du uppdaterad med nuvarande powerbank-alternativ 2023. Vill du köpa här och nu? Du kan börja med vårt stora utbud av alla nämnda typer av powerbanks med prisgaranti på alla modeller! Du är också alltid välkommen att kontakta oss om du har ytterligare frågor eller behöver vägledning. Ring oss på +45 88 70 40 86 eller skicka ett mail till [email protected] .