Stark kundautentisering

Senast den 11 januari 2021 ska SCA-autentisering (stark kundautentisering) för alla onlinetransaktioner som utförs av konsumenter vara införda i alla nätbutiker i Danmark.

Den nya metoden för att öka säkerheten kallas tvåfaktorsautentisering. Tvåfaktorsautentisering innebär att du måste auktorisera och bekräfta din betalning på två olika sätt – med två koder.

Tidigare behövde du bara bekräfta betalningen på ett sätt innan betalningen gick igenom.

Den nya metoden gör det svårare för bedragare att få tag på kortinformation och missbruka betalkort.

Du kan välja mellan olika sätt att godkänna dina betalningar.

Godkänn din betalning med NemID

Första gången du måste godkänna din betalning två gånger kommer du att föreslås använda NemID.

Du kan använda ditt NemID med hjälp av en app på en smartphone eller en NemID-nyckelvisare.

Fram till 28 december 2020 kan du även använda NemID-nyckelkortet i kartong. Men från och med den 28 december 2020 kan du bara använda NemID-nyckelappen på en smartphone eller NemID-nyckelvisaren när du handlar online. Du kan fortfarande använda kartongnyckelkortet för att logga in på din bank, sundhed.dk och andra ställen om du är van och vill fortsätta med det.

NemID i sig innehåller två godkännandesteg:

  • I det första steget uppmanas du att ange ditt användar-ID och lösenord, varefter du trycker på nästa.
  • I nästa steg uppmanas du att skicka ett meddelande till din NemID-nyckelapp (om du använder appen), varefter du godkänner i nyckelappen. Om du använder NemID-nyckeldisplayen (eller nyckelkortet) måste du ange en sifferkod därifrån.

Du kan använda NemID-nyckelappen och NemID-nyckeldisplayen på alla platser där du normalt använde ditt NemID-nyckelkort i kartong.

NemID-nyckelapp och NemID-nyckelvisare har samma höga säkerhetsnivå som NemID-nyckelkortet och uppfyller NemID:s säkerhetsstandarder.

Godkänn ditt köp med lösenord och SMS-kod

Som ett alternativ till att godkänna dina betalningar online med NemID kan du välja att godkänna dina betalningar med ett personligt lösenord och en SMS-kod.

Du behöver ingen smartphone för att auktorisera betalningen med lösenord och SMS-kod. Du behöver bara en mobiltelefon för att få SMS-koden.

Första gången du ska godkänna en betalning online med ett lösenord och en SMS-kod kommer du att bli ombedd att registrera ett personligt lösenord och telefonnummer till ditt betalkort – om det inte redan är kopplat. Du måste använda NemID första gången för att registrera ditt personliga lösenord och telefonnummer.

När du har registrerat ditt personliga lösenord och telefonnummer kan du i fortsättningen auktorisera en betalning online med tvåfaktorsautentisering genom att ange ditt personliga lösenord på webbplatsen där du handlar. Systemet skickar sedan en engångskod till din telefon via sms, som du måste returnera och ange på hemsidan du handlar på.

Metoden du väljer kommer att användas i framtiden

Du kommer i princip att erbjudas att godkänna dina framtida köp på samma sätt som det du valde första gången du var tvungen att godkänna en betalning med tvåfaktorsautentisering – det vill säga antingen med NemID eller lösenord och SMS-kod.

Du kan också betala säkert med MobilePay

I vissa nätbutiker kan du betala med MobilePay. Det är också en säker lösning baserad på tvåfaktorsautentisering.

Med MobilePay godkänner du din betalning online genom en MobilePay-app på din smartphone.

Är du osäker på hur du ska göra?

Du kan alltid kontakta din bank om du är osäker på hur du ska gå tillväga, eller om du är osäker på om det är säkert för dig att göra en betalning online.

Den extra säkerheten används inte överallt

För mindre belopp på upp till 225 DKK kommer du inte nödvändigtvis att bli ombedd att godkänna din betalning flera gånger med tvåfaktorsautentisering. Det är valfritt för nätbutikerna.

Du behöver inte heller godkänna betalningen två gånger när du betalar till personer eller företag som du har lagt till i en lista över betrodda mottagare.

Återkommande betalningar, på samma belopp till samma mottagare, behöver du bara godkänna med extra säkerhet första gången.

Butiker utanför EU behöver inte följa de ökade säkerhetsreglerna med tvåfaktorsautentisering. Därför måste du själv vara extra uppmärksam på om webbutiken verkar pålitlig att handla i.

Bekanta dig med hur du upptäcker bedrägliga butiker och hur du kontrollerar säker betalning online.