Utomhusbevakning av hem

Övervakningssystem framför hemmet upptäcker och registrerar inkräktare som kan bryta sig in i ditt hem. En övervakningskamera har flera syften:

  • För det första kan det hjälpa till att avskräcka inkräktaren från att begå ett inbrott.
  • För det andra ger den inspelningar av tjuven som kan användas för utredning.
  • Och för det tredje och förmodligen viktigast av allt kommer de flesta att känna sig säkrare på natten eller när huset är tomt.

Hur fungerar det?

Det finns flera olika typer av utomhusövervakningssystem för hemmet. Gemensamt för de flesta är att de har en kamera som tål att stå utomhus. När kameran är aktiverad kan övervakningsvideon antingen sparas på ett SD-kort eller streamas online via WiFi eller en LAN-kabel, för t.ex. en app på mobilen.

Ofta kommer övervakningssystemen att ha ett antal funktioner riktade mot inkräktaren. Exempel är funktionerna IR mörkerseende, rörelsedetektering och en inbyggd högtalare och mikrofon för att skrämma tjuven.

Vilka typer av utomhusboendeövervakning finns det?

Det finns många olika kameror, som var och en har sin egen specialitet.

WiFi/IP-kamera

WiFi och IP (Internet Protocol) avser båda tekniker som gör det möjligt att koppla övervakningskameran till Internet. I båda fallen skickas data trådlöst eller via kabel genom routern. Från routern kan data skickas till Internet eller till en dator som är ansluten till routern. Beroende på övervakningssystem består data av video, ljud och PTZ-kontroll (fjärrkontroll av kameran). Ofta kommer IP-kameran även att stödja PoE (Power over Ethernet), vilket gör det möjligt att försörja ström via en internetkabel.

Dörr videokamera

Dessa är vanligtvis monterade vid ytterdörren, där de fungerar som både dörrklocka och dörrspion. Dörrvideokameran filmar och spelar in ljud från den som ringer på dörren. Via en smartphone kan du se, höra och prata med personen vid ytterdörren innan du släpper in den. De flesta dörrvideokameror är också utrustade med rörelsedetektering. Detta gör det möjligt att via en smartphone få aviseringar när någon står vid dörren, oavsett om du är i huset eller ute.

Dummy kamera

En dummykamera, även kallad dummykamera, har till syfte att skrämma inkräktaren från att begå ett inbrott. Dessa är designade för att se ut som en riktig övervakningskamera, men är tillgängliga till en bråkdel av kostnaden. Ofta kommer de att vara utrustade med funktioner som troget simulerar funktionella övervakningskameror, som blinkande lysdioder och sirener som slocknar när någon närmar sig.

Videoupplösning

Kamerans upplösning är avgörande för hur hög bildkvaliteten i videon är. En högre bildkvalitet kommer att göra det lättare att identifiera inkräktare som fångas på övervakningskameran.

Videoupplösning anges ofta på ett av tre sätt. Antingen i ett tal följt av ?p?, till exempel 1080p. Här indikerar 1080p att videon har ett format på 1080 pixlar på höjden. Som standard är ett format med 1080 pixlar på höjden 1920 pixlar i bredd, vilket ibland anges som 1920x1080. Andra gånger anges videoupplösningen i megapixlar, till exempel 2m pixlar. De 2 megapixlarna indikerar att formatet på videon innehåller totalt 2 000 000 pixlar, vilket motsvarar ett format på 1920x1080. De tre indikationerna, 2 megapixlar, 1080p och 1920x1080, säger därför samma sak.

IR mörkerseende

Infraröd (IR) kamerafunktion, möjliggör inspelning på natten, även om det inte finns något synligt ljus. Eftersom de flesta inbrott begås när det är mörkt är IR mörkerseende en stor fördel om du vill fånga tjuven på video.

IR-teknik i de flesta övervakningssystem använder IR LED, lysdioder som avger ljus i det infraröda spektrumet. Ljuset reflekteras från omgivningen och plockas upp av kameran som omvandlar bilden från infrarött till synligt ljus (ofta svartvitt) som vi kan se.

Rörelsedetektor

Med hjälp av rörelsedetekteringsteknik upptäcker moderna övervakningssystem när någon i kamerans synfält rör sig. Detta gör det möjligt att bara filma när något faktiskt händer. Detta undviker många timmars videoinspelning, som tar plats och som tar tid att granska.

De flesta övervakningskameror använder passiva infraröda (PIR) sensorer. Dessa upptäcker den infraröda strålningen som sänds ut av människor. Sensorerna ser till att kameran bara slås på när infraröd strålning detekteras, när t.ex. människor placerar sig i kamerans vy.

Inbyggd mikrofon och högtalare

Många övervakningskameror och dörrvideokameror är utrustade med både mikrofon och högtalare. Det är alltså möjligt att höra och dessutom spela in objudna gäster i realtid. Med en inbyggd högtalare går det även att kommunicera över övervakningssystemet, vilket kan ha en skrämmande effekt.

Ofta kommer det att vara möjligt att koppla en smartphone till både övervakningssystemets mikrofon och högtalare. Detta gör det enkelt att följa och kommunicera över systemet, oavsett om du är i huset eller inte.

Var lagras data?

Moderna övervakningssystem är oftast utrustade med Micro SD-kortport och/eller NVR. I Micro SD-kortporten kan ett Micro SD-kort sättas in, på vilket videoinspelningarna lagras. Med NVR (Network Video Recording) kan data lagras på en internetansluten PC eller i en molntjänst.

Om du är osäker på vad som är den bästa lösningen för dig så står vår kundtjänst redo att hjälpa och vägleda dig. Du hittar våra kontaktuppgifter här .