Ventilatorer

Välj den bästa fläkten för inomhusklimatet

Varje år händer det. Den långa varma sommaren är över oss, det är shorts- och t-shirtväder igen, man äter mycket glass, dricker vatten och öppnar fönster. Men det är fortfarande för varmt inomhus, särskilt nattetid, och det behövs effektivare åtgärder. Lyckligtvis kan en fläkt , luftkonditionering och luftkylare vara en avgörande hjälp här.

Fläktar finns i många typer som varierar i storlek, effekt och funktioner. Ska den ligga på bordet eller golvet? Styrs med knappar eller mobilapp? Vi har många modeller och ger dig en översikt här samt några rekommendationer.

Fläkt- och kyltyper

Kylsystem för inomhusklimatet finns i tre olika typer:

Den första är ett fan . Detta ändrar inte luftens temperatur, utan cirkulerar luften i rummet. En konstant luftcirkulation tar bort värmen från huden och har därmed en kylande effekt på ett mycket behagligt sätt. Dessa typer av fläktar hittar du under kategorierna bordsfläkt , golvfläkt och tornfläkt , som även beskrivs längre ner i guiden.

Den andra typen är luftkonditionering . Dessa kan förutom att blåsa även kyla och avfukta luften. Ett luftkonditioneringssystem gör det möjligt att kontrollera luftens temperatur och fuktighet mycket exakt.

Den tredje typen är en luftkylare . En luftkylare fuktar luften med vatten samtidigt som den kyler den. Detta hjälper till att ge en sval och uppfriskande känsla.

Gemensamt för alla fläktar är att de ger ett bättre inomhusklimat under varma sommardagar och när du arbetar inomhus. Om du har problem med att sova på grund av varmt inomhusklimat på natten kan dessa också vara en lösning för att hjälpa dig att sova ordentligt.

Liten och tyst bordsfläkt

En bordsfläkt är en klassisk liten fläkt som står på bordet och blåser. Det är praktiskt eftersom det är lätt att flytta och förvara undan när sommaren är slut. En bordsfläkt finns i storlekar mellan 20-40 cm i diameter.

De flesta modellerna finns med olika hastigheter, ofta 2-3 steg, inställda med en knapptryckning. Ofta kommer de även med en oscillerande funktion som långsamt roterar fläkten från sida till sida. På så sätt sprids luften ut åt flera håll, så att ett större område eller fler drar nytta av vinden. Om du vill stänga av oscillerande funktionen kan fläkten enkelt låsas för att bara blåsa åt ena hållet.

Många modeller kan lutas vertikalt, så du får full kontroll över luftens riktning. Detta gör dem idealiska för att ha på skrivbordet och nattduksbordet, där den friska brisen i ansiktet håller dig sval.

Golvfläkt för kontor och hem

En golvfläkt är större och har en kraftfullare motor än en bordsfläkt. Å andra sidan tar det ofta mindre än ett luftkonditioneringssystem.

Dessa finns i flera olika utföranden. Vissa är monterade på en enkel fot med en tung bas. Andra är monterade på ett stativ, som tar lite mer plats, men som å andra sidan är väldigt stabilt. Dessutom finns även modeller som inte är upphöjda från golvet utan istället vinklas uppåt.

Det går även bra att investera i en trådlös golvfläkt. Ofta inkluderar dessa en fjärrkontroll så att du kan fjärraktivera, stänga av eller ställa in fläktens hastighet. Denna funktion är mycket välkommen under varma dagar när du vill slippa röra dig för mycket.

Vissa golvfläktar är också trådlösa/batteridrivna, så det finns ingen anledning att dra kablar. Detta är särskilt praktiskt i rum där det inte finns tillgång till ett eluttag. Dessutom är dessa trådlösa golvfläktar väldigt lätta att flytta runt utan att behöva pilla med kablar.

Liksom bordsfläkten har en golvfläkt en oscillerande effekt, tre hastighetsnivåer och kan lutas för att peka uppåt eller nedåt. Ofta kan en golvfläkt blåsa genom större rum än bords- och tornfläkten. Den är därför särskilt lämplig när du behöver luft på längre avstånd, till exempel i ett kontorslandskap, vardagsrum, klassrum, butik eller matsal.

Tyst tornfläkt

En tornfläkt är en fläkt i en kompakt, vertikal design. Den utmärker sig i flera avseenden. Den tar mindre plats än de andra, så den passar för små och stora rum. Det blåser i höjden snarare än på bredden. Propellrarna är horisontella, så luften blåses ut genom tornet.

Tornfläktar finns i neutrala utföranden som lätt passar in i de flesta dekorer. Modellerna finns i olika prisklasser, som kommer med olika effekter och funktioner. Behöver du inget mer än på, av och trehastighetsfunktioner kan du hitta tornfläktar med dessa till ett mycket överkomligt pris.

Vill du få ut det mesta av din tornfläkt finns det även lyxiga modeller. Dessa kan t.ex. möjliggör styrning via smartphone-app, med vilken du kan ställa in en timer för fläkten. Om de ska placeras i sovrummet finns det även modeller som är designade för att vara tysta så att de inte stör en natts sömn.

https://www.av-cables.dk/taarnventilator/sensotek-st-550-tower-fan-sort.html

https://www.av-cables.dk/airconditionanlaeg/nedis-wt9-mobilt-airconditionanlaeg-9000-btu.html

https://www.av-cables.dk/gulvventilator/tristar-gulvventilator-40-cm-sort.html

https://www.av-cables.dk/mini-usb-ventilator/micro-usb-smartphone-ventilator-hvid.html

Luftkonditionering ger ett bra klimat i hemmet

Ett luftkonditioneringssystem använder en annan teknik än en fläkt. Dessa kan inte bara blåsa, utan även kyla och avfukta. Det är möjligt att ställa in önskad temperatur så att luften kyls eller värms i maskinen.

Ett luftkonditioneringssystem är försett med en luftslang som ska ledas ut genom ett fönster eller vägg. Av denna anledning är det ofta enklast att placera systemet nära ett fönster. Luftkonditioneringssystemet kan vara användbart året runt, eftersom det både kan värma och kyla. Många av modellerna är mobila och utrustade med hjul under, så de enkelt kan flyttas från rum till rum, eller förvaras efter behov.

Luftkylare med vatten

En luftkylare gör det möjligt att sänka temperaturen på luften. Till skillnad från ett luftkonditioneringssystem är det inte nödvändigt att ansluta en luftslang. Istället sker kylningen genom att vatten förångas. Samma princip bakom mänsklig kylning via svettavdunstning. Detta gör en luftkylare extra intressant om du enkelt vill kunna flytta ditt kylsystem från rum till rum.

Den kalla luften som blåses ut ur luftkylaren har samtidigt fuktats. Detta ger en mycket uppfriskande bris som är idealisk för varma sommardagar.

Luftkylare är ofta utrustade med en rad funktioner och funktioner som timers, hjul och fjärrkontroll. Dessutom är de ofta billigare, väger mindre, drar mindre ström och är tystare än ett luftkonditioneringssystem.

Hör mer om fans för hemmet

Vi hoppas att du nu vet vilken fläkt du ska välja. Om du har ytterligare frågor om vårt utbud eller tjänst hos Av-Cables.dk står vår kundtjänst såklart redo att guida dig via telefon, mail och livechatt just här .