Google Chromecast

Google Chromecast - Titta på onlineserier, filmer och mycket mer på din TV

Med den smarta trådlösa mediespelaren Google Chromecast har du tillgång till ofattbara alternativ för att streama film, serier, musik, sport, spel och mycket mer direkt på din TV – oavsett om du har en ny och modern Smart TV eller om du har en äldre TV med HDMI-ingång.

Sedan introduktionen av första generationens Chromecast i juli 2013 har det skett en snabb utveckling av streamingalternativen och med Google Chromecast 3 eller Chromecast Ultra har det aldrig varit enklare att se det innehåll du vill ha på din TV.

I det här blogginlägget kommer vi att förklara vad en Google Chromecast är, hur den fungerar och hur du kommer igång med att använda den.

Vad är Google Chromecast

Som nämnts i inledningen är Google Chromecast en smart trådlös mediaspelare som låter dig strömma innehåll direkt från din mobil, surfplatta eller PC till din TV. Det ger dig oöverträffade möjligheter att se massor av innehåll på din TV, vilket tidigare bara var möjligt på datorn, surfplattan eller mobiltelefonen.

En Chromecast är inte en mediaspelare i stil med Apple TV, eftersom den inte innehåller program och appar. En Chromecast är byggd som en mottagare som visar innehållet från enheten den "castar" från. Det kan vara en smartphone, en surfplatta eller en dator. Det betyder att du inte behöver oroa dig för att behöva uppdatera Apps då och då för att kunna streama.

Google Chromecast fungerar på så sätt att du ansluter den till din TV via HDMI-kontakten och samtidigt kopplas ström till enheten. När enheten är påslagen och korrekt inställd används ditt Wi-Fi-nätverk för att ansluta Chromecast till enheten du vill streama från, t.ex. din smartphone. På din smartphone kan du nu välja att streama till Chromecast med ett enda tryck – beroende på vilken App du använder.

När du streamar till Chromecast-enheten kan du enkelt använda din smartphone eller annan enhet som du normalt skulle göra för andra uppgifter.

Historien bakom Chromecast

Google Chromecast såg dagens ljus först sommaren 2013 och liknade mest av allt en förstorad USB-kontakt, där HDMI-kontakten byggdes in direkt i "huset".

Chromecast version 2 kom ut på gatorna i september 2015 och förbättrades avsevärt på flera fronter jämfört med sin föregångare. Utseendet förändrades rejält från att vara en "USB-kontakt" som skulle sättas in i HDMI-kontakten, till att vara en rund låda där HDMI-kontakten satt i en flexibel kabel. Den nya designen gjorde Chromecast 2 större än Chromecast 1, men Chromecast innehöll tekniskt sett en rad förbättringar, bland annat tre antenner, som gjorde uppkopplingen mycket snabbare och inte minst stabilare än sin föregångare.

I och med lanseringen av Chromecast 2 lanserades även en ny modell riktad mot musik, nämligen Chromecast Audio. Denna Chromecast gjorde det möjligt att streama musik direkt från de många musiktjänsterna direkt till ditt musiksystem.

Chromecast Ultra kom ut på marknaden i november 2016 och var revolutionerande på många sätt. Med Chromecast Ultra kan du strömma innehåll i 4K Ultra HD och HDR, om din TV stöder dessa format.

I oktober 2018 kom Chromecast 3 ut på gatorna med ett antal förbättringar av anslutningen, stabiliteten, hastigheten och användargränssnittet. Utseendet är fortfarande den runda lådan med en flexibel kabel, men ytan är mattsvart, där Chromecast 2 hade en blank yta.

Chromecast 3 har även tre antenner som den tidigare versionen, men Wi-Fi-anslutningen är förbättrad med Dual Band Wi-Fi-ac, vilket säkerställer högre hastighet, och inte minst förbättrad stabilitet under streaming.

Chromecast 3

Den senaste Chromecasten i Danmark just nu är Chromecast 3, som är kompatibel med mer än 2 000 olika streamingtjänster och media. Alla de kända streamingtjänsterna är kompatibla med Chromecast 3 idag, och du kan därför streama dina favoritfilmer, serier och TV från t.ex. Netflix, HBO, DR, tv2, Viaplay, C More, Disney +, Amazon Prime och många, många fler.

Chromecast 3 kan förutom att kunna streama film, serier och tv även användas för att streama musik från alla kända tjänster som t.ex. Spotify, Google Play, Tidal, Soundcloud och många fler.

Chromecast 3 kan också användas för att streama sport från en mängd olika leverantörer på marknaden och kan även användas för att spela kompatibla spel på din TV.

Du kan se de många olika alternativen här: https://store.google.com/product/chromecast_apps

Chromecast på Android och iOS

Chromecast 3 är kompatibel med både Android- och iOS-enheter. Det innebär att du kan streama från både Android-smarttelefoner och surfplattor, men även från iPhone och iPad.

Dessutom kan du använda din dator för att streama från. Själva "cast-funktionen" är inbyggd i webbläsaren Google Chrome, som är den mest använda webbläsaren på marknaden idag. Det betyder att du kan streama hela ditt webbläsarfönster på TV:n om din dator är ansluten till din Chromecast.

Skillnaden mellan Chromecast 3 och Chromecast Ultra

Den största skillnaden mellan Chromecast 3 och Chromecast Ultra är att du med Chromecast Ultra kan streama innehåll i 4K Ultra HD och HDR, där Chromecast 3 är begränsad till 1080p – även känd som "Full HD". Chromecast Ultra har kraftfullare hårdvara än Chromecast 3, men i övrigt är de två enheterna lika i storlek. Utseendemässigt är Chromecast Ultra glanssvart medan Chromecast är mattsvart.

För att dra nytta av 4K Ultra HD eller HDR på en Chromecast Ultra måste du ha en kompatibel TV som stöder detta format. Dessutom ska själva innehållet såklart också göras i 4K-upplösningen. Här är det fortfarande ganska begränsat vilket innehåll som finns tillgängligt jämfört med 1080p, men streamingtjänster som YouTube och Netflix ökar hela tiden utbudet av innehåll i 4K, så det tillkommer mer och mer innehåll hela tiden.

För att dra nytta av 4K Ultra HD eller HDR på en Chromecast Ultra måste du ha en kompatibel TV som stöder detta format. Dessutom ska själva innehållet såklart också göras i 4K-upplösningen. Här är det fortfarande ganska begränsat vilket innehåll som finns tillgängligt jämfört med 1080p, men streamingtjänster som YouTube och Netflix ökar hela tiden utbudet av innehåll i 4K, så det tillkommer mer och mer innehåll hela tiden.

Konfigurera Chromecast 3

Att konfigurera Google Chromecast 3 på din TV är inte en oöverstiglig uppgift och tar vanligtvis inte mer än 5 till 10 minuter. Granskningen nedan är baserad på installation med en kompatibel smartphone.

För att göra installationen av din nya Chromecast så snabb som möjligt, börja med att skapa ett Google-konto om du inte redan har skapat ett. Det är ett krav för att kunna använda Chromecast 3 och Chromecast Ultra. Om du inte vet hur du gör kan du hitta hjälp här: https://support.google.com/accounts/answer/27441?hl=da

Därefter måste du ha appen "Google Home" installerad på din enhet. Du hittar Google Home för Android här och för iPhone här .

När den här delen är under kontroll är nästa steg att förbereda din Chromecast för installation.

När du tar emot din Chromecast 3 och öppnar förpackningen har du, förutom själva Chromecast-enheten, en strömkabel och en adapter för uttaget.

Börja med att ansluta din Chromecast till TV:ns HDMI-kontakt.

Du ansluter sedan strömkabeln till Chromecast och ansluter strömkabeln till uttaget via den medföljande adaptern.

Slå sedan på TV:n och välj HDMI-ingången som din Chromecast är ansluten till.

När du har hittat rätt ingång på TV:n möts du av Chromecasts startskärm. Här kommer du att bli ombedd att installera Google Home-appen på din enhet. Har du inte gjort det än anger du helt enkelt webbadressen som finns på TV:n och laddar ner appen.

Google Chromecast använder hemmets Wi-Fi-signal för att hitta din smartphone, så det är viktigt att ditt Wi-Fi är påslaget innan du går vidare till nästa steg.

Om du inte har Wi-Fi hemma kan du köpa en adapter till din Chromecast, som gör det möjligt att ansluta den till ditt nätverk med en kabel. Du hittar denna adapter här: https://www.av-cables.dk/streaming-til-tv/ethernet-adapter-til-chromecast.html

Nästa steg är att installera Chromecast 3 på din enhet.

När du har installerat Google Home-appen på din enhet loggar du in i appen och trycker på plustecknet där det står "lägg till".

Appen bekräftar sedan vilket Google-konto du vill använda och kommer med några frågor som du måste acceptera för att fortsätta med installationen.

Om ditt Wi-Fi är påslaget bör appen snabbt kunna söka efter din Chromecast. När den hittar ett eller flera resultat väljer du den enhet som matchar namnet på din enhet. Den finns i det nedre högra hörnet av din TV.

När du har valt rätt enhet kommer en kod upp på din TV och i appen. Koden på TV:n och i appen måste vara densamma - detta bekräftar att du har valt rätt enhet.

Nästa steg är att välja var din Chromecast är placerad i ditt hem. Eftersom du kan ha flera TV-apparater och Chromecasts i TV:n kan du genom att använda den här funktionen rätt ha full kontroll över vad som kommer att visas på vilken TV i hemmet.

Nästa steg är att ansluta din Chromecast till ditt Wi-Fi-nätverk. Välj namnet på ditt nätverk i appen och tryck på fortsätt. Här måste du antingen ange koden för ditt nätverk. Detta kan antingen ske automatiskt om du har sparat koden på din smartphone – annars kan det bli nödvändigt att ange den manuellt.

( Tips : Om du har problem med att få in enheten till ditt Wi-Fi-nätverk kanske du vill ta en titt på vår guide till " Förbättra ditt hemnätverk ". Här finns massor av bra tips på hur du kan förbättra ditt Wi-Fi -Fi-signal i hemmet.)

När Chromecast är ansluten till ditt nätverk blir du ombedd att återansluta den till ditt Google-konto. Detta är sista gången i processen. När du har verifierat ditt Google-konto kommer det vanligtvis att finnas en automatisk uppdatering för din Chromecast.

När uppdateringen är klar är du redo att använda din Chromecast.

Kom igång med Chromecast

Hur kommer jag igång med Chromecast?

När installationen av din Chromecast på ditt nätverk är under kontroll, välj helt enkelt en kompatibel app och tryck på "Cast"-ikonen i appen:

Efter det måste du välja vilken Chromecast du vill casta till och sedan är du redo att se den utvalda filmen, serien, sportevenemanget eller annat på din TV.

Varje app är byggd på olika sätt, så "Cast"-knappen finns på olika ställen. Om du är osäker på hur du använder den i just din installerade app, kanske du vill kontrollera supporten för den valda appen. Det finns oftast olika guider som förklarar för dig hur du gör.

Om du har problem med installationen av din Chromecast, eller om du får problem när du använder din Chromecast, kanske du vill be om hjälp från Googles support för Chromecast .

Upplev nya Google TV

2020 introducerade Google den nya Google TV. Där den ursprungliga Chromecast bara var en skärm med bilder som du kunde strömma filmer och serier till från din smartphone eller surfplatta, är den nya och innovativa Google TV mycket mer än så. Google TV kan styras via en smart och användarvänlig fjärrkontroll och detta användargränssnitt låter dig blanda alla dina streamingtjänster, så att alla dina prenumerationer samlas på ett ställe – enkelt och tydligt. Med Google TV blir det inte mycket smartare eller enklare att titta på TV, särskilt för dig som inte redan äger en Smart TV. Hitta din nya Chromecast med Google TV hos oss idag.

Behöver du hjälp med Chromecast?

Vi hoppas att det här blogginlägget har upplyst dig om vad en Google Chromecast är, hur den fungerar och hur du kommer igång med att använda den.

Har du frågor om Google Chromecast 3 eller Ultra är du självklart välkommen att fråga vår support om råd. Vi är redo att svara på dina frågor och hjälpa dig med dina frågor.